25 simpele tips om duurzamer te leven

1 oktober 2019
duurzamer leven

Duurzamer leven… eerlijk gezegd was ik hier nooit zo mee bezig. Vooral omdat ik niet echt voor me zag hoe ik dit op een simpele en betaalbare manier in mijn dagelijkse leven kon toepassen. Nu ik bewuster eet, ben ik me meer gaan verdiepen in dit onderwerp. En weet je, met een paar aanpassingen draag je al heel betaalbaar een duurzaam steentje bij. Ja echt: 25 simpele tips om duurzamer te leven.

Duurzaamheid, oubollig en duur?

In een duurzame wereld zijn mens, milieu en economie met elkaar in evenwicht zodat we de aarde niet uitputten. Hoe zonde zou het zijn als toekomstige generaties geen plezier meer van de aarde kunnen hebben, vind je ook niet?

duurzamer leven tips

Vooroordeel of niet, ik vond duurzaamheid altijd een vrij oubollig (een hoog geitenwollensokken gehalte) hebben en dat er een behoorlijk prijskaartje (bijvoorbeeld zonnepanelen en een elektrische auto) aan vastgekleefd zat. Boy was I wrong! Jij en ik kunnen hier heel simpel en betaalbaar een gezond steentje aan bijdragen.

duurzamer leven praktisch

25 simpele tips voor een duurzamer leven

 1. Je hoeft echt niet rigoureus vegetariër of veganist te worden. Elke dag die je vleesloos doorbrengt heeft al een positief effect op het milieu. Zelf wissel ik maaltijden met en zonder vlees regelmatig af en het bevalt me prima. Mocht je nog denken dat plantaardig eten smaakloos is… Echt niet! Maak een paar recepten uit een kookboek van Deliciously Ella en ik weet zeker dat je de ‘vegan’ smaak te pakken hebt.
 2. Plan je maaltijden voor een paar dagen in. Zo kun je heel gericht boodschappen doen en verspil je minder voedsel.
 3. Maak een creatief gerecht met eten dat bijna over de datum is. Weggooien is echt zonde.
 4. Zet je koelkast en vriezer niet te koud, dat is echt niet nodig om je eten goed te houden.
 5. Koop in de supermarkt producten die bijna over datum zijn. Ze red je voor een leuk prijsje een heerlijke maaltijd. Of red via de app To good to Go een heerlijke maaltijd.
 6. Verbouw je eigen groente. Oké, hier heb je wel tijd en ruimte voor nodig. Heb je die niet? Koop dan lokale producten.
 7. Ruil het plastic flesje met water dat elke dag trouw op je bureau staat in voor een duurzame drinkfles. Zo’n drinkfles is niet alleen handig voor op je werk, ook voor onderweg is het ideaal.
 8. Plak een NEE-NEE (of NEE-JA) sticker op je deur zodat je geen reclamefolders meer ontvangt. Dit scheelt niet alleen een berg papier, je komt ook minder in de verleiding om iets te kopen. Dat dit laatste echt het geval is weet ik uit eigen ervaring 😉
 9. Zet je verwarming 1 à 2 uur voordat je naar bed gaat uit.
 10. Heb je een nieuw electronisch apparaat nodig? Koop het tweedehands of refurbished bij bijvoorbeeld Switchbay. Je geeft elektronische apparaten een tweede leven en je betaald niet meer dan nodig is. En bang zijn dat je met lege handen komt te staan, of dat de kwaliteit niet is wat je beloofd is, is ook niet nodig. Bij deze startup heb je volledige kopersbescherming, echt superfijn. Zelf heb ik een ‘nieuwe’ koptelefoon en een speaker nodig en drie keer raden waar ik die ga shoppen…
 11. Wil je toch liever een nieuw electronisch product? Gooi het niet weg! Maak iemand anders er blij mee of verkoop het. Bij Switchbay ben je ook op het juiste adres om op een veilige, simpele en voor een mooie prijs je elektronische producten te verkopen. Hoe tof is dat?!
 12. Ben je lekker aan het bakken? Zet je oven iets eerder uit dan de baktijd. Je oven blijft echt nog wel even warm. Ditzelfde geldt ook voor het koken.
 13. Zet de verwarming een graadje lager en trek een lekkere warme sweater aan.
 14. Deze is best cliché, maar scheid je afval. Zo’n grote moeite is het toch ook niet om even naar de glas- en papiercontainer te lopen? Heb je gelijk een leuke workout.
 15. Print zo min mogelijk, tegenwoordig kun je bijna alles online regelen.
 16. Less is more: koop zo min mogelijk. Hoe verleidelijk het ook is, vraag jezelf voor elke aankoop eerst even af of je het echt nodig hebt.
 17. Laat je auto wat vaker staan. Ga lekker wandelen, spring op je iets of reis met het openbaar vervoer.
 18. Ga je boodschappen doen of een middagje shoppen? Neem een (boodschappen)tas mee.
 19. Gooi je kleding niet bij elke ‘luchtje’ in de wasmachine. Laat het lekker luchten of leg je kleding een nachtje in de vriezer.
 20. Was je kleding minder heet. Ook met 30 graden wordt je was echt wel schoon.
 21. Is je kleding kapot? Gooi het niet gelijk weg. Maak het zelf, vraag je moeder of breng het naar een kledingmaker.
 22. Wil je een nieuwe outfit? Shop een leuke vintage outfit. Zowel on- als offline heb je superveel leuke shop.
 23. Is vintage of tweedehandskleding niet jouw ding? Koop je kleding bewust en ga voor slow fashion.
 24. Draag je kleding niet meer? Geef het weg of verkoop het online. Via de app UnitedWardrobe heb ik meerder items verkocht (en gekocht).
 25. Pak vaker de fiets, ga vaker te voet of reis met het openbaar vervoer in plaats van lekker easy je auto te pakken.
Deze koptelefoon heb ik bij Switchbay op het oog, mooi is ‘ie hé! Ik denk dat ik hem zo ga bestellen… Of zal ik toch eerst voor een ‘nieuwe’ speaker gaan?
duurzamer leven simpele tips

Dit is, al zeg ik het zelf, best een mooie rijtje met tips hoe je simpel duurzamer kunt leven. Het leuke is; er zijn er nog veel meer eenvoudige en budget proof dingen die je kunt doen om je duurzame steentje bij te dragen.

Wat doe jij om duurzamer te leven? Laat je het me weten in een reactie hieronder? Al je tips zijn welkom, leuk!

liefs llianne

Dit vind je vast ook interessant, toch?!

1 Comment

Easy Vegan 2 - Living the Green Life | llianne.com - all about lifestyle 12 oktober 2019 at 18:52

[…] Wist je dat je met een paar aanpassingen al heel betaalbaar een duurzaam steentje bijdraagt? Ja echt: 25 simpele tips om duurzamer te leven. […]

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.