Ik noem mezelf een vegangirl. Maar ben ik dat eigenlijk wel? Of het is het mijn anorexia die bedacht heeft dat ik een vegangirl ben. Daar ben ik wel benieuwd naar. Wat wil ik zelf? Kies is voor een vega of een vegan lifestyle? Let’s challenge my anorexia!
Op gesprek bij de diëtiste
Waar mijn vraag of ik vegan of vega wil eten opeens vandaan komt? Die kwam niet plots uit de lucht vallen. Ik begon steeds vaker te twijfel of ik wel echt 100% vegan ben (en wil zijn). Een mooi onderwerp om bij de diëtiste van Human Concern op tafel te leggen. Haar gezicht zei sprak boekdelen: ze vond het fantastisch. Voor iemand met ondergewicht is het eigenlijk beter om niet vegan te eten. Dit i.v.m. te korten aan voedingsstoffen e.d. Mijn anorexia challenge voor de komende 2 weken is dan ook elke dag iets te eten wat niet vegan, maar wel vega is. Een mooi begin om te ontdekken wat ik zelf wil, dacht ik zo?
Verschil vegan en vega
Het verschil tussen beide is wel ietsje groter dan alleen de letter ‘n’ je misschien doet vermoeden. De verschillend zijn best groot door de voedingsstoffen die je wel en/of niet binnenkrijgt. Voor wie het misschien niet weet, dit is het verschil tussen een vega- en een veganistische eet- en levensevensstijl.
Vega
Als vegetariër eet je geen voedsel dat uit dode dieren verkregen is, dus geen vis, vlees en gevogelte. Als je het heel strikt neemt eet je ook geen dierlijk stremsel (zit in kaas), gelatine en bepaalde E-nummers met dierlijke bestanddelen. Er zijn allerlei variaties in het ‘vegetariër zijn’. Sommigen eten geen vlees, maar wel vis of alleen gevogelte. Of allemaal niet of… Voor de duidelijkheid:
- Ovo-vegatariër: Je eet geen vlees en zuivel, maar wel eieren.
- Lacto-vegetariër: Je eet geen vlees en eieren, maar wel zuivel.
- Ovo-lacto-vegetariër: Je eet geen vlees, maar wel eieren en zuivel.
- Pescotariër: Je eet geen vlees, maar wel vis, eieren en zuivel.
- Pollotariër: Je eet geen vlees en vis, maar wel gevogelte, eieren en zuivel.
- Flexitariër: Je eet minder vlees, je bent zeg maar een parttime-vergetariër.
-> Meer weten over een vegetarische levens- en eetstijl, kijk dan hier.
Vegan
Veganisten gebruiken helemaal geen dierlijke producten. Dus geen vlees, vis, zuivel, eieren en honing. Net als bij een vegetarisch eet- en leefpatroon zijn er verschillende de mogelijkheden:
- ‘Gewone’ vegan: Je eet geen vlees, vis, eieren, zuivel, kaas en honing. Ook draag je geen kleding en heb je geen spullen in je huis staan waar leer, bond, wol en zijde in verwerkt is en gebruik je geen verzorgingsproducten en cosmetica die op dieren zijn getest en waar dierlijke stoffen in verwerkt zijn.
- Parttime-vegan: Je kiest er bewust voor wanneer je en of niet vegan eet of bent.
- Flexanist: Het grootste deel van de tijd ‘leef’ en eet je plantaardig. Per situatie of maaltijd bekijk je waar je voor kiest.
- Plant based: Ook wel ‘whole foods’ genoemd, eten alleen hele plantaardige voeding. Je eet dus geen bewerkt voedsel zoals brood, chips, koekjes, en suiker. Bijvoorbeeld wel een appel maar geen appelmoes en wel ontbijtgranen maar geen brood.
- Fastfood vegan: De term doet je vermoeden bevestigen: een vegan die veel fastfood eet.
- Fully raw vegan: Je eet 100% veganistisch rauw.
- 80/10/10: Je eet 100% veganistisch rauw volgens de regel: 80% koolhydraten, 10% vet en 10% proteïne.
- Raw till 4: 24/7 veganistisch rauw is je net iets te veel. Om 4 uur ben je er eigenlijk wel klaar mee, vandaar de term ‘raw till 4’.
- High carb low fat vegan: Je eet high carbs en low fat. Je eet dus veel koolhydraten en weinig toegevoegde vetten.
- Wholefood plant based: Je eet eigenlijk hetzelfde als bovenstaande vegan, mett het verschil dat je geen processen foods gebruikt.
-> Kijk hier voor meer informatie over veganisme.
De keuze is reuze
Voordat ik dit artikel schreef wist ik niet dat er zo veel ogelijkheden zijn. Eerlijk gezegd geeft me dit ook een rustig gevoel. Goed of fout bestaat eigenlijk niet. Als je maar kiest waar jij je het beste jij voelt. Iedereen maakt zijn eigen keuzes. En ik (straks) ook!
Tip boek: Eet als een expert
De experts van I’m a foodie kijken kritisch naar gezondheidstrends en geven je praktische adviezen over voeding. Ontzettend leerzaam en handig voor personen zoals ik die hypergevoelig zijn voor alle voedseltypes die je op de oren vliegen. Meer info en/of bestellen: Eet als een expert
Geef een reactie