Wat zijn belangrijke vitamines in de winter

16 oktober 2019
belangrijke vitamines in de winter

Ongeacht het seizoen is het belangrijk dat je genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt. In de wintermaanden is het wel extra belangrijk dat je hier goed op let. Wind, kou, regen, storm… En dan heb ik nog niet eens over alle virussen en bacillen die je zo’n beetje om de oren vliegen. Die houd je liever buiten de deur, toch? Vitamines zijn geen wondermiddelen, maar dragen zeker bij om je ook in de wintermaanden fit en energiek te voelen. Welke vitamines in de winter belangrijk zijn? Ik zocht het voor je uit.

Eat the rainbow

Wat voor seizoen het ook is, ik probeer zo gevarieerd mogelijk te eten. Eat the rainbow is een beetje mijn tactiek. Zoveel mogelijk verschillende kleuren groente op mijn bord. Omdat ik het lekker vind én op die manier krijgt mijn lichaam alle voedingsstoffen dat het nodig heeft. In de winter let ik hier toch wat extra op. Er zijn alleen zo ontzettend veel vitamines en welke zijn juist in de winter belangrijk voor je? Ik zocht het voor je uit, met onderstaande rijtje als resultaat.

Dit zijn belangrijke vitamines in de winter

Vitamine C

Je kunt er niet omheen: verkoudheid en een verminderde weerstand liggen in de winter simpelweg op de loer. Een boost vitamine C doodt virussen en maakt je immuunsysteem sterker. In de wintermaanden kunnen je dus wel wat extra vitamine C gebruiken. De kiwi scoort hoog op de vitamine C ladder en ook boerenkool en rode paprika zitten er vol mee.

Vitamine D

Tweederde van de vitamine D wordt aangemaakt door de zon. Ai, beetje lastig in de winter als we de zon een stuk minder vaak zien. Naast zonlicht, kun je vitamine D ook binnenkrijgen door voeding. Vooral vette vis bevat veel vitamine D, maar het zit ook in eieren en vlees. Eet je geen vis en vlees en/of kom je weinig buiten, dan is het misschien verstanding om in deze periode naast je voeding ook supplementen te gebruiken.

Omega 3

Heb jij dat ook, dat als de eerste bladeren van de bomen beginnen te vallen je humeur het best even lastig mee heeft? Uit mijn omgeving weet dat er best veel mensen last hebben van een herfst- of winterdip. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat omega 3 hierop een positief effect kan hebben. Omega 3 remt ontstekingen en op deze manier voorkomt het dat je immuunsysteem overactief reageert. Je immuunsysteem is namelijk nauw verbonden met het geluksstofje serotonine en als je genoeg omega 3 binnen krijgt kan dit stofje voldoende worden aangemaakt.

Voeding of supplementen

Uit je voeding kun je ontzettend veel vitamines binnenkrijgen. Toch zijn er ook situaties dat het handig is om (tijdelijk) supplementen te gebruiken. Als je in de wintermaanden bijvoorbeeld weinig buiten komt of als je bijvoorbeeld een speciaal dieet moet volgen. Ook ouderen, vegetariërs en veganisten wordt vaak aangeraden om supplementen te slikken. Die kun je tegenwoordig heel makkelijk online bestellen, bijvoorbeeld bij Vitstore.

Of naast je voeding ook supplementen moet nemen? Omdat ik je persoonlijke situatie net ken, kan ik daar niet echt iets over zeggen. Met alle plezier kijk ik mee in je voeding, maar een echte expert ben ik niet. Een ervaringsdeskundige, dat ben ik zeker weten van yes!

liefs llianne

Een smoothiebowl is niet alleen Instaproof, hij is ook nog eens onweerstaanbaar lekker, easy to make en zit bomvol vitamines!

Dit vind je vast ook interessant, toch?!

3 Comments

Zo maak je een feestelijke make-up look | llianne.com - all about lifestyle 17 oktober 2019 at 13:05

[…] Wat zijn belangrijke vitamines in de winter […]

Reply
Bordjes & bowls - de Groentekeuken | llianne.com - all about lifestyle 24 oktober 2019 at 16:42

[…] Wat zijn belangrijke vitamines in de winter […]

Reply
Deze beauty tips laten jou stralen | llianne.com - all about lifestyle 17 december 2019 at 06:54

[…] Wat zijn belangrijke vitamines in de winter […]

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.