Ben ik te dik?

2 november 2017
ben ik te dik

Ik vraag mezelf regelmatig af: ben ik te dik? Misschien heel naïef, maar ik dacht dat dit echt zo’n typische ‘eetgestoorde’ was. Blijkt dit helemaal niet zo te zijn! Ook zelfverzekerde vrouwen hebben een soort ingebouwde angst om dik te worden en eigenlijk vind ik dit best wel heel verdrietig dat hier zoveel vrouwen mee strugglen. Is er een manier hoe je met deze steeds terugkerende vraag ‘Ben ik te dik?’ om kunt gaan? En zo ja, hoe dan?

Vrouwen & mannen en hun zelfbeeld

Het lijkt er misschien op dat vrouwen heel bewust om de zoveel minuten even in de spiegel checken of ze er nog op en top uit zien, maar uit onderzoek blijkt dat dit geen bewuste keuze is. Onderzoekers lieten vrouwen afbeeldingen van onbekende dikkere vrouwen zien en scanden ondertussen de hersenactiviteit van de vrouwen. De scans toonden aan dat door het bekijken van de foto’s de delen van de hersenen die de identiteit en zelfreflectie regelen gestimuleerd werden. Dezelfde test werd ook onder mannen gedaan en op hun hersenscans werden deze delen van de hersenen niet gestimuleerd. Onderzoekers concludeerden hieruit dat vrouwen een ingebouwde en onbewuste angst om dik te worden hebben als ze een onbekende vrouw met overgewicht zien.ben ik te dik zelfbeeld

Tips how to deal met de vraag: Ben ik te dik?

Oké, nu blijkt uit onderzoek wel dat angst om aan te komen geen bewust keuze is, maar dat lost het probleem natuurlijk niet op. De vraag blijft hoe je met je ‘Ben ik te dik?‘-angst om kunt gaan. Ik hoop dat ik je (en mezelf) met deze tips help om hier op een gezonde manier mee leert dealen.

  1. Waar staat je angst voor?

    De vraag ‘Ben ik te dik’ gaat eigenlijk helemaal niet over je gewicht maar staat waarschijnlijk is dit een angst voor iets anders is. Angst om te falen, angst voor verantwoordelijkheid of wat voor angst dan ook. Vraag jezelf eens af wat jouw grote angst is en ga hier mee aan de slag. Kom je er niet alleen uit, vraag dan de hulp van anderen in. Iedereen heeft zo zijn eigen angsten en je bent dus echt niet de enige.

  2. Vergelijk jezelf niet met anderen

    Iedereen heeft zijn eigen bouw en een gewicht dat daar bij past, dus jezelf vergelijken met anderen is compleet nutteloos. Hoe meer je met anderen bezig bent hoe groter je eigen frustratie over je gewicht en je figuur wordt. Bekijk jezelf eens goed in de spiegel en focus je dan vooral op de dingen die je mooi vindt aan jezelf (ja die zijn er echt!) en sta er ook eens bij stil wat je allemaal met je lichaam kunt. Je lichaam is zoveel meer dan je looks alleen!

Als je deze 2 punten onder de knie hebt, helaas moet ik je teleurstellen dat dit best wat tijd kost, weet ik bijna zeker dat je jezelf niet meer gek laat maken door de vraag: Ben ik te dik? Ik geef toe, ik ben ook nog druk aan het oefenen, maar oefening baat kunst zeggen ze toch? Dus is zeg: go for it! Kom je er niet uit of heb je nog vraag, just ask!

liefs llianne

Met deze ‘Blij zijn met je lichaam’ tips & trics leer je om met een reële bril naar jezelf te kijken en blij te zijn met just the way you are.

Dit vind je vast ook interessant, toch?!

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.