Ben ik verslaafd aan sport?

14 juli 2016
Ben ik verslaafd aan sport?

Mijn hoofd leegmaken, ontspannen, genieten en me sterk en krachtig voelen (en worden); daarom vind je mij bijna dagelijks in de sportschool. Als ik een keer niet kan trainen? Dan baal ik als een stekker en voel ik me zwakk en lui. Natuurlijk weet ik dat de wereld echt niet vergaat als ik een training mis. Toch kost het me aardig wat moeite om dit ook echt zo te voelen. Maar ben ik dan verslaafd aan sport of is het een gezonde uitlaatklep?
Ben ik verslaafd aan sport?

Sporten is gezond

In de media hoor je het overal: sporten is goed voor je. Volgens onderzoek levert 10 minuten bewegen je al allerlei positieve effecten op:
1. Het vermindert sombere gevoelens
2. Het vermindert lichamelijke pijn
3. Het verbetert je humeur
4. Je wordt sterker
5. Je lijf wordt strakker
6. Het verbetert je uithoudingsvermogen

Fantastisch toch! Maar kun je ook te ver gaan? En waar ligt die grens dan?

Wanneer wordt gezond ongezond?

Elke dag leef je je uit in de gym, ren zo’n 10 kilometer door de buurt, volg je een lesje Bootcamp en voordat je je bed in duikt doe je nog een setje sit-ups. Een dag niet trainen? No way! Is dit gezond? Is dit goed voor je? Nee, gezond kan zeker veranderen in ongezond. Maar waar ligt dan die grens? Wat is het moment dat sporten een verslaving wordt?

Sportverslaving

Een sportverslaving wordt omschreven als: een toestand die gekenmerkt wordt door een dwangmatige behoefte aan lichaamsbeweging. Toch is er niet een echte concrete definitie omdat er verschillende niveaus van sportverslaving zijn. Soms is het ‘echt’ een verslaving, maar het kan ook dwangmatig gedrag zijn. Bij een verslaving ben je verslaafd aan het fijne gevoel en het plezier dat je van sporten krijgt. Als sporten iets dwangmatigs is, doe je het omdat je het simpelweg van jezelf moet.
sportverslaving

Indicaties

Andere indicaties van een sportverslaving zijn je schuldig voelen over hoeveel je sport, steeds meer willen sporten om de eerste effecten te reproduceren of iedere dag op dezelfde manier en intensiteit willen sporten. Sportpsychologen hebben zeven factoren benoemd om het individuele risico op sportverslaving te beoordelen, gebaseerd op factoren bij een ‘normale’ middelverslaving.

Symptomen

De symptomen (factoren) die veel voorkomen bij een sportverslaving zijn: je omgeving verwaarlozen, je slecht kunnen concentreren, slecht slapen, rustperiodes zijn taboe voor je, je negeert de signalen die je lichaam je geeft en je humeur wordt er niet echt beter van.

Ben je gezond of ongezond bezig?

Is sporten een verslaving of ben je lekker gezond bezig? Beantwoord onderstaande vragen en je komt al aardig te weten hoe gezond jij in je sportschoenen staat.

Zeg je afspraken, feestjes of werk af om te gaan sporten?
Wil je fysiek altijd grenzen verleggen?
Besteed je minder tijd aan je partner om te kunnen sporten?
Voel je je ‘incompleet’ als je een dag niet gesport hebt?
Breng je je dagelijkse porties voeding in calorieën terug als je een training hebt moeten missen?
Train je dagelijks of meerdere keren per dag?
Plan je je dagelijkse activiteiten rond je trainingen?
Train je ook als je je niet fit voelt?
Voel je je euforisch na een training?
Heb je het gevoel dat een dag ‘zinloos’ is als je niet getraind hebt?
Weeg jij je elke dag?
Ben je vaak bezorgd om je lichaam en uiterlijk?
Ben je uit je humeur als je tijdens een workout niet het maximale hebt kunnen geven?
Ga je steeds meer en langer sporten?
Sport je hoofdzakelijk om calorieën te verbranden?
Beoordeel jij anderen op hun lichamelijke vorm?
Train je ook tijdens de vakantie of op feestdagen?`

fitnessaddict

Ben je gezond bezig?

Heb je vaak met ‘ja’ geantwoord? Dan heb je kans dat je toch niet helemaal op de gezonde tour bezig bent. Nu ben ik natuurlijk geen arts, deskundige of arts, maar wel raad ik je aan om dit met iemand te bespreken. Naast je familie en vrienden die je verwaarloost, krijgt ook je lichaam niet genoeg de tijd om te herstellen.

Heb ik een sportverslaving?

Zelf heb ik de vragen ook beantwoord en ik geef toe dat er best een aantal ja-tjes bij zitten… Klinkt als werk aan de winkel. En ben ik nu heel toevallig op zoek naar de juiste balans ;-). Ik weet dat het geen makkelijke weg is, toch ga ik voor dat mooie woord ‘balans’ Tja, want zoals bij (bijna) alles in het leven is ook voor sporten ‘balans’ het keyword.

Bronnen: fit.nl, fitgirls.nl, leontien.nl

Dit vind je vast ook interessant, toch?!

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.