Calorie vs Voedingsstof

4 juni 2016

Je kunt je helemaal suf bereken. Hoeveel heb ik er al op? Hoeveel mag ik er nog? Enig idee waar ik het over heb? Inderdaad, calorieën tellen. Voor iemand met een eetstoornis kan dit een dagtaak op zich zijn. Maar hoe wat zegt een calorie je eigenlijk? En hoe zit het eigenlijk met voedingsstoffen?

Calorie-optel-expert

Er zijn verschillende ‘free calorie counter’- apps die deze hersenbrekers graag voor je overnemen. MyFitnessPall voorbeeld. En weet je, ik ben een calorie-counter-expert . Op mijn mobiel, laptop en iPad stonden meerdere ‘ik tel de calorieën voor je op’- en ‘bereken al je macro’s’-apps.

Stonden? Yep, je leest het goed: stonden. Ik werd er helemaal tureluurs van: Wow, zitten daar zoveel calorieën in? Heb ik al zoveel gegeten? Oh, daar zit daar zoveel vet in? Enz. Om gek van te worden!

De blog Waarom ik geen calorieën tel van Charlie’s Kitchen deed met hier opeens weer aan denken. Ook zij was helemaal geobsedeerd door de nietszeggende calorie.
calorie vs voedingsstof

Een calorie is een calorie

Of je nu 100 calorieën kiwi of 100 calorieën koek eet, je eet nog steeds 100 calorieën. Dat maakt niets uit. De voedingsstoffen die je binnenkrijgt als je een kiwi of koekje eet, juist die maken het verschil. De calorieën uit het koekje worden snel in je lichaam opgenomen en opgeslagen als vet. De kiwi-calorieën worden langzaam opgenomen en geven je langer energie. De vraag is dan: kies je voor een ‘lege’ calorie of voor een waardevolle voedingsstof waar je lichaam blij van wordt?

Bye bye calorie

Mijn calorie-obsessie heb ik de deur uitgezet. Grotendeels dan. In de supermarkt betrap ik mezelf er af en toe nog steeds op, dat ik voordat ik een product in mijn boodschappenmandje leg, ik toch heel even het etiket op calorieën check. Oeps. Een vastgeroeste gewoonte heeft nou eenmaal wat slijtagetijd nodig.

Voedingsstoffen rock it!

Voor mij is het nieuwe keyword: voedingsstof. Waar vraagt mijn lichaam om? Wat geeft het aan? Dat is de weg die ik nu wil volgen. Stap voor stap lukt het steeds beter. So bye bye calorie, hello Nutrient!

Dit vind je vast ook interessant, toch?!

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.