Storytime #3: altijd buikpijn – leven met een chronische alvleesklier ontsteking

6 oktober 2019
altijd buikpijn

Krampen, steken, een opgeblazen buik, lucht, diarree.. Ik heb een chronische alvleesklierontsteking en dus altijd buikpijn. Misschien denk je: bespaar me alle details, toch wil ik dit onderwerp out in the open bespreken. Want ik weet zeker dat ik niet de enige ben die altijd, of vaak, buikpijn heeft.

Iets met gêne?

Als je zegt dat je hoofdpijn of griep hebt kijkt niemand je raar aan. Begin je over buikpijn en darmproblemen dan wordt die blik opeens heel anders. Iets met gêne? We moeten toch allemaal naar het toilet? Dus waarom kunnen we het er niet gewoon over hebben. De een kan makkelijk naar het toilet en bij een ander is het een hele worstelpartij (leuke woordspeling). Ik val in de laatste categorie. En ik weet zeker dat ik niet de enige ben. Juist daarom schrijf ik deze blog: om je een hart onder de riem te steken dat je echt niet de enige bent en misschien helpt mijn ervaring jou de juiste weg naar minder buikpijn te vinden.

En er is nog een reden waarom ik altijd buikpijn heb. De oorzaak van mijn darmproblemen is een van de gevolgen van mijn eetstoornis. Dus struggle jij met eten? Probeer alsjeblieft hulp te zoeken. Ik dacht ook altijd ‘ach dat soort gekkigheid overkomt mijn niet’. Boy, was I wrong…

altijd buikpijn
Je ziet en merkt het (vaak) niet aan me, toch heb ik altijd buikpijn.

Een chronische alvleesklierontsteking

Dat ik altijd buikpijn heb komt omdat ik een chronische alvleesklierontsteking heb. Bij een chronische alvleesklierontsteking worden de enzymen, die helpen bij je spijsvertering, al actief in de alvleesklier in plaats van pas in je dunne darm. Hierdoor wordt het weefsel van de alvleesklier langzaam door zijn eigen enzymen ‘opgegeten’. Met als gevolg dat de alvleesklier gaat ontsteken. Er zijn nog geen officiële onderzoeken die aangeven dat dit veroorzaakt kan worden door anorexia, maar mijn MLD-art acht de kans groot dat dit bij mij wel het geval is. Wat de oorzaak is ook is, ik moet er mee leren leven.

Leven met elke dag buikpijn

Ik heb dus elke dag buikpijn (vooral na het eten), een paar keer paar dag ren ik met samengeknepen billen naar het toilet en mijn buik kan zich opeens ontzettend opblazen. Nu heb ik al een soort van haat-liefde verhouding met eten, maar omdat ik alleen al bang ben dat ik na het eten buikpijn krijg maakt het het allemaal nog een tikkie lastiger. De buikpijn en de diarree weerhoudt me soms wel van alle dingen die ik graag wil doen. Ik zeg express soms want ik probeer zoveel mogelijk de dingen te doen die ik wil doen. Ik leer steeds beter hoe ik mijn dagen kan inplannen zodat ik juist wel kan doen wat ik graag wil. Toch heb ik ook dagen dat ik er alles behalve vrolijk van word, dan ben ik er echt even helemaal klaar mee. Die buikpijn is wat het is, ik probeer er het beste en leukste van te maken.

In mijn werk als virtual assistant en blogger kan ik zo opgaan, dat ik alles (inclusief buikpijn) om me heen vergeet.

Accepteren of…

Die chronische alvleesklierontsteking kan ik niet meer herstellen, dus dat heb ik geaccepteerd. Wel blijf ik zoeken naar middelen en mogelijkheden waardoor ik minder buikpijn heb. Wat ik zoal al geprobeerd heb? Nou dit:

  • heel veel verschillende medicijnen (helaas zonder resultaat)
  • darmspoelingen (helaas zonder resultaat)

Om te ontdekken dat het niks hielp heeft wel zo’n twee jaar geduurd. Maar hè, als je me een beetje kent weet je dat ik het niet zo maar opgeef. En de aanhouder wint want wat me nu wel helpt is:

  • bekkenbodemtherapie
  • SensiTherapie

Bekkenbodemtherapie

Van een fysiotherapeut krijg ik bekkenbodemtherapie en zij helpt me met oefeningen hoe ik mij buik en darmen beter kan ontspannen. Op sommige dagen is de spanning, en dus de pijn, zo groot dat ik me er wel bewust van ben, maar dat ik gewoon beter kan gaan slapen in de hoop dat de volgende ochtend de boel een stuk meer ontspannen is. Toch ben ik heel positief over deze therapie. Dus ja, het helpt me zeker in mijn strijd tegen de buikpijn. Ik ben me veel bewuster van die spieren in mijn buik en leer ik steeds beter hoe ik de boel kan ontspannen.

SensiTherapie

Bij toeval kwam dit op mijn pad. Nu geloof ik eigelijk niet in toeval, maar dat even terzijde. Via Instagram kwam ik in contact met Anja van praktijk Vivir. Via FaceTime vertelde ze me over de SensiTherapie die ze geeft. Dit is een vorm van lichaamsgerichte therapie waarbij ze met een biosensor meet wat je lichaam nodig heeft om de oorzaken en gevolgen van fysieke en mentale blokkades op te heffen.

Zelf had ik al het gevoel dat mijn buikpijn door een combinatie van verschillende factoren, zowel fysiek als mentaal, veroorzaakt wordt. Zou SensiTherapie de oplossing voor mijn buikpijn en alle andere klachten die ik heb zijn? Anja gaf (en geeft) me een heel veilig en vertrouwd gevoel, dus ik ben er gewoon voor gegaan. De eerste behandeling heb ik zo’n 6 weken geleden gehad. Tijdelijk mag ik nu een aantal producten, zoals gluten, suiker en zuivel, niet eten. En weet je? Ik heb niet alleen minder buikpijn, ik slaap beter, voel me opgewekter, energieker, fitter en ik heb minder migraine. Hoe zou ik me dan na de laatste behandeling voelen… Ik hou je op de hoogte!

Heb jij vaak buikpijn?

Ik zei het al, ik schrijf deze blog om iedereen die veel buikpijn heeft een hart onder de riem te steken: je bent echt niet de enige! Ik hoop dat je iets aan mijn zoektocht naar minder buikpijn hebt. Dus als jij ook regelmatig van de pijn niet meer weet waar je het zoeken moet… Talk about it! Laat het me weten in een reactie hieronder of stuur me een berichtje. Ik help je graag!

liefs llianne

De lichamelijke gevolgen van anorexia… Ik kan wel 1001 onderwerp bedenken waar ik liever over schrijf. Toch vertel ik je de gevolgen: Storytime #2: de lichamelijke gevolgen van anorexia.

Dit vind je vast ook interessant, toch?!

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.