Anorexia documentaire ‘Emma wil leven’

24 november 2016

Net als heel Nederland werd ook ik ontzettend gegrepen door de documentaire ‘Emma wil leven’. Wow, wat een heftig verhaal! De tranen stroomden over mijn wangen. Het kan dus echt; overlijden aan anorexia. Om dit van zo dichtbij te zien raakte me het meest.
Emma

Uitbehandeld

Om naar zes jaar strijd te horen krijgen dat je ‘uitbehandeld’ bent terwijl je wel ontzettend graag beter wilt worden. Hoe heftig moet dat wel niet zijn. En dan heb ik het nog niet eens over alle soorten behandelingen die ze gehad heeft. Vooral het worden vast gebonden aan je bed zodat het eten de tijd krijgt om opgenomen te worden in je lichaam. Heel heftig en volgens mij ook best een traumatische ervaring.

Emma’s laatste kans

Emma ziet nog een kans op herstel, een kans om te overleven: ze wil heel graag naar de kliniek van Human Concern in Portugal. Dat is haar grootste wens. Toch had het heel wat voeten in aarde voordat ze in het vliegtuig mocht stappen. Zou ze überhaupt de vlucht overleven? En was het wel verantwoord? Na overleg met verschillende artsen en behandelaren kreeg ze toestemming; haar wens ging in vervulling. Wis je dat ik daar bij mijn aanmelding ook graag naar toe wilde? Omdat de behandelaren me adviseerden om eerst ambulant aan de slag te gaan, zit ik nu elke donderdag ‘gezellig’ bij J.

Human Concern-kliniek in Portugal

Wat een fantastisch team van ontzettend lieve ervaringsdeskundigen en begeleiders! Hoe liefdevol en met alle begrip en respect ze met Emma omgingen. Echt indrukwekkend! En Emma, wat een super lief, intelligent, humoristisch en fantastisch jonge vrouw. Ik gun echt niemand deze verschrikkelijke zieke, maar Emma al helemaal niet. Wat een kanjer zeg!

Wel willen maar…

Met heel veel ups en downs leek er toch vooruitgang te zijn. Ze had een enorme beslissing genomen: ze zou meer dan 650 calorieren per dag eten. Voor haar een enorme overwinning. Een hele grote stap en een enorme strijd. Toch was het te laat. Haar lichaam was op. Ze kon niet meer. Tja, wat moet ik er over zeggen. Het doet me pijn om te zien hoe sterk een eetstoornis is. Hoe deze ziekte je zo in zijn greep heeft dat het je zelfs de dood in jaagt terwijl je zo graag wilt leven. Je weet alleen niet meer hoe…

Heb je de documentaire op 22 november gemist en wil je hem toch nog graag zien? Dat kan:

De docu moest gaan over haar herstel, of hoe je aan Anorexia kunt overlijden, mocht Emma het niet halen. Het werd helaas het laatste. Meer info: Human Concern.

Dit vind je vast ook interessant, toch?!

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.