Effectief trainen? skip deze 5 dingen

26 februari 2019
effectief trainen

Je hebt jezelf een sportief doel gesteld en je wil alles uit de kast halen om dit doel te bereiken. Regelmatig sta je bezweet in de sportschool, je houdt je netjes aan je macro’s en gaat lekker op tijd naar bed. Maar hoe train je zo effectief mogelijk? Wat kun je nu beter wel en niet doen om je doel te bereiken? Een ding is zeker: skip in ieder geval deze 5 dingen!

Verstand op nul en gaan met die banaan

Al jarenlang doe ik met heel veel plezier aan krachttraining. Het is nooit een ‘moetje’, ik heb eigenlijk altijd zin om te trainen. Even mijn verstand op nul en gaan met die banaan. Bye bye stress, hello ontspanning; heerlijk! Mijn trainingsdoel? Meer spiermassa. Gewoon mooi getoned. Om dit doel te bereiken train ik met een trainingsschema en dankzij een paar tips en trics van mijn personal trainer weet ik nu hoe ik zo effectief mogelijk kan trainen. Hoe ik dat doe? In ieder geval door onderstaande 5 dingen juist niet te doen.

Effectief trainen: 5 dingen die je juist niet moet doen

 1. Geen focus

  Je rent het kantoor uit, vliegt naar de sportschool, kleed je om en gaan met die banaan. Tijdens het trainen denk je aan de boodschappen die je nog moet doen, en o ja de was moet ook nog in de droger.. .Ho stop! Begin rustig met een warming-up en houd je focus op de oefeningen die je doet. Door je aandacht 100% op de oefening te richten, voel je gelijk ook of je de juiste spiergroep aan het werk zet. Zo train je nog effectiever!effectief trainen focus

 2. Een onrealistisch doel stellen

  Dat je een mooi doel voor ogen hebt werkt heel motiverend, maar zorg er wel voor dat het een realistisch en haalbaar doel is.

 3. Geen rustdagen inplannen

  Je zit zo in de sportieve flow dat je elke dag zwetend in de sportschool staat. Je denkt dat je super goed bezig bent, toch moet ik je teleurstellen. Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat je sportprestaties verbeteren als je rustdag(en) neemt. Nu hoef je op een rustdag echt niet de hele dag op de bank te zitten, ga bijvoorbeeld een stuk wandelen of volg een yogales.effectief trainen rustdag

 4. Geen variatie in je trainingen

  Het is heel verleidelijk (en makkelijk) om je vast te houden aan een vast trainingsritueel. Toch kun je dit beter niet doen. Mix en match verschillende workouts zodat je bepaalde spiergroepen niet overbelast, en hierdoor daag je je spieren ook meer uit. En trouwens, variatie is gewoon ook ontzettend leuk en zo blijf je jezelf voortdurend uitdagen.

 5. Let op je voeding, maar wees niet te streng

  Je kunt zo hard trainen als je wilt, maar zonder de juiste voeding haal je er niet alles uit wat er in zit. Stel je voeding af op het doel dat je wilt bereiken. Vind je het lastig om zelf een voedingsschema samen te stellen? Schakel dan de hulp van een deskundige in. En vergeet niet: wees niet te streng voor jezelf en vergeet vooral niet te genieten van je maaltijden!effectief trainen voeding

To be honest…

Eerlijk gezegd staan er hierboven wel een paar dingen waar ik zelf ook de ‘fout’ mee in ging. Te veel trainen, te gezond eten, te weinig rust nemen en de variatie in mijn trainingen was ook ver te zoeken. Maar al doende leert men en nu train ik een stuk effectiever.

Effectief trainen, doe jij dat?

Herken je jezelf in een van de 5 dingen die juist niet moet doen om effectief te trainen? Zo ja, dan ben ik heel benieuwd waar jij mee struggled. Laat je het me weten in een reactie hieronder?

liefs lianne

Bungee Super Fly: hangend aan een bungee-elastiek gewichtloos push-ups, karate kicks en een radslag maken, hoe cool is dat? 

Dit vind je vast ook interessant, toch?!

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.