Feestdagen met een eetstoornis, help! Food struggle #4

24 december 2017
feestdagen met een eetstoornis

‘Christmas is the most wonderful time of the year’, maar als je een eetstoornis hebt kijk je hier vaak ontzettend tegenop. How to handle de feestdagen met een eetstoornis zonder te veel stress? Ik hoop dat je met mijn tips toch geniet van de feestdagen want dat verdien je 100%!

Bye bye structuur & hello angst

Welke eetstoornis je ook hebt voor (bijna) iedereen geldt dat het loslaten van je structuur zorgt voor onrust en stress. Wat ga je eten, eet je niet te veel, word je niet dik en enzovoorts. Dit roept veel angst op, dus hoezo gezellige feestdagen? Toch kun je met een paar handvaten aardig uit de voeten om het zo prettig mogelijk voor jezelf te maken zodat je zelfs een beetje (ik hoop ontzettend veel) geniet van de feestdagen. Let maar eens op…feestdagen met een eetstoornis tips

How to handle: de feestdagen met een eetstoornis

 • Ga er niet in je eentje mee zitten

  Blijf er niet in je eentje mee zitten en vertel iemand waar je je prettig bij voelt waar je tegen op ziet en probeer samen een soort planning te maken. Kijk bijvoorbeeld of je van te voren het menu al kunt zien en beslis wat je wel /niet wilt eten.

 • Skip geen maaltijden

  Het is beter om geen maaltijden over te slaan omdat de kans anders groot is dat je bloedsuikerspiegel in de loop van de dag te laat wordt. Van een lage bloedsuiker word je alles behalve blij en zorgt vaak voor nog meer onrust.

 • x-gangen diner

  Vaak passeren bij het kerstdiner meerdere gangen de revue en dit kan voor veel onrust zorgen omdat het lastig is in te schatten hoeveel je van iets moet nemen. Als je van te voren weet wat er op het menu staat kun je inschatten hoeveel je van elk gerecht neemt. Vind je een gang te eng of te veel, neem dan een klein beetje. Zo doe je wel ‘gezellig’ mee en houd je het voor jezelf ‘behapbaar’. En vergeet niet: van iets meer eten wordt kom je in 1 dag echt geen kilo’s aan.

 • Zoek afleiding

  Probeer niet 24/7 met eten bezig te zijn en ga bijvoorbeeld een blokje om of doe iets anders waar je rustig van wordt.

 • De weegschaal

  Zoals ik al zei kom je echt niet kilo’s aan want om een kilo aan te komen moet je zo’n 5.000 tot 7.000 kcal extra eten. Spring de dag na het kerstdiner niet gelijk op de weegschaal om te kijken wat ‘de schade’ is omdat dit vaak een vertekent beeld geeft. Zout eten en bijvoorbeeld alcohol zorgen ervoor dat je tijdelijk vocht vasthoudt of misschien zijn je darmen wat langer gevuld dan anders. Laat die weegschaal lekker in de kast staan en pak gewoon je vertrouwde structuur weer op.

feestdagen met een eetstoornis tipsMijn feestdagen met een eetstoornis

Ik hoop dat je met mijn tips uit de voeten komt en zo toch kunt genieten van de feestdagen. Hoe mijn feestdagen met een eetstoornis eruit zien? Zelf vind ik het elk jaar ook best een beetje spannend en ieder jaar kom ik weer tot conclusie: het valt reuze mee! Als je nog meer vragen hebt of gewoon even wat steun zoekt dan mag je altijd contact met me opnemen. Samen staan we sterk, toch?!

Enjoy your holidays!

liefs llianne

Vet eten is ongezond en je wordt er dik van, van deze (eetstoornis)gedachte was ik jarenlang overtuigd, maar klopt dit eigenlijk wel? Ik zocht het voor je uit: is vet eten ongezond of gezond?

Volg je me al op Instagram? Maak je me super blij mee!

Dit vind je vast ook interessant, toch?!

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.