8 tips: fit opstaan doe je zo!

17 maart 2017
Fit opstaan tips

Sta jij elke ochtend fit op of draai je je het liefst nog een paar keer om? ‘s Ochtends was mijn energie ver te zoeken, toch voel ik me nu een stuk fitter en gelukkiger als ik uit bed stap. Hoe het kan dat het me nu een stuk beter afgaat? Met deze 8 tips sta jij ook fit op. Let maar op!

Slapen is gezond

Slapen is gezond, dat weten we allemaal. Toch is het voor veel mensen best een probleem. Zo ook voor veel mensen met een eetstoornis. Bij anorexia is het ondergewicht vaak de oorzaak; je lichaam heeft geen energie meer om te slapen en schreeuwt om allerlei voedingsstoffen die het nodig heeft. Vandaar dat ik zo rond de klok van 5 al met mijn ogen wijd open in bed lig. De energie om vrolijk en vol energie aan de dag te beginnen is op dat moment in geen velden of wegen te bekennen.
fit opstaan tips

Ochtend- en avondritueel

Om met meer energie aan een nieuwe dag te beginnen heb ik een paar dingen in mijn ochtend- en avondritueel aangepast. En het resultaat? Ik voel me een stuk energieker en gelukkiger. Wil jij dit ook? Met deze tips kun jij het ook!

8 x fit opstaan

1. Voordat je gaat slapen:

  • Drink ‘s avonds geen cafeïne meer of neem een cafeïnevrij bakkie.
  • Een glaasje wij bij het avondeten is op zich prima, maar houd het bij 1 glas. Van alcohol slaap je namelijk onrustiger.
  • Hoe lekker het (vooral in de winter) ook is, zet de verwarming in je slaapkamer niet te hoog. Een lagere temperatuur geeft je lichaam een seintje dat het bedtijd is.
  • Sport niet vlak voordat je naar bed gaat omdat het sporten er voor zorgt dat je lichaam denkt dat het tijd voor actie in plaats van rust is.
  • Leg je laptop en mobiel een uur voordat je gaat slapen aan de kant. Je hersenen zien het licht van het scherm als daglicht, dus hoezo bedtijd?

2. Zet je wekker op een vaste tijd

Of je zin hebt of niet, sta elke ochtend op hetzelfde tijdstip op. Je biologische klok loves ritme & regelmaat.

3. Snooze button is off-limits

De snooze button is off-limits omdat je van snoozen juist slaperiger in plaats van fitter wordt. Kun je de verleiding niet weerstaan? Zet je wekker buiten handbereik, zo moet je toch echt eerst je bed uit om hem uit te zetten.

4. Drink water

Drink 1 of 2 glazen water zodra je wakker wordt. Vocht hydrateert je lichaam, geeft je stofwisseling een boost en het helpt om afvalstoffen af te voeren.
Fit opstaan tips drink water

5. Licht

Uit onderzoek blijkt dat licht de belangrijkste factor is om je lichaam te laten weten dat het tijd is om wakker te worden. Dus kom maar op met het licht; zwiep je gordijnen open, doe de lamp aan en vul je slaapkamer met licht.

6. Adem in, adem uit

Hoe meer zuurstof er in je bloed zit, hoe energieker, scherper en fitter je je voelt. Het klinkt misschien een beetje zweverig maar nu komt er een stukje yoga om de hoek kijken: adem in door je neus, laat de lucht doorstromen naar je longen en adem vervolgens rustig weer uit door je neus. Herhaal dit 6 tot 10 keer en je voelt de energie door je lijf stromen; heerlijk!

7. Rekken en strekken

Doe een paar rek en strek oefeningen en je lichaam is klaar voor een happy new day.
fit opstaan beweging

8. Eitwitrijk ontbijt

Begin je dag met een ontbijtrijk ontbijt. Je lichaam zet eiwitten om in dopamine en dit geeft je energie.

Heilig boontje?

Nu ben ik geen heilig boontje die dit trouw 7 dagen in de week doet. Die yoga-ademhaling vergeet ik per ongeluk en mijn gordijnen blijven in het weekend echt wel eens wat langer dicht. Samen met Sanny begin ik wel elke dag met een paar rek en strek oefeningen en als ik uit bed stap loop ik gelijk naar de keuken om een glas water te drinken. Een heilig boontje ben ik dus niet. Voel je dan ook niet schuldig als je een dag overslaat. En heilige boontjes, bestaan die eigenlijk wel?

Hoe sta jij elke ochtend op? Heb jij nog tips fit opstaan tips? Laat een reactie achter in de comments. Super leuk!

Fit opstaan tips

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook interessant, toch?!

2 Comments

Match of the day 20 april 2019 at 17:20

Hi, i feel that i saw you visited my weblog thus i got here to return the prefer?.I am trying to find things to improve my site!I guess its good enough to make use of some of your ideas!!

Reply
llianne 21 april 2019 at 19:58

Hi, what’s the url of your website? Then I will take a look 🙂

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.