Let’s talk about money

11 november 2018
geld besparen

Geld besparen op je vaste lasten zodat je money over hebt om leuke dingen te doen. Klinkt mij als muziek in de oren. Maar is het mogelijk om geld te besparen, en zo ja hoe pak je het aan? Let’s talk about money.

Leuke dingen doen

Geld overhouden om leuke dingen te doen, willen we volgens mij allemaal wel. Heerlijk toch, dat je geld over hebt om die leuke sweater bij de Zara kan kopen, een weekendje weg te gaan of samen met je buddy naar de film kunt. Geld overhouden klinkt zo simpel, maar toch gaat deze vlieger volgens mij niet zo makkelijk voor iedereen op. Voor mij in ieder geval niet. Toch zijn er bijna altijd wel zaken waarop je geld kunt besparen.

Inkomsten & uitgaven

geld besparen huishoudboekje

Foto Roosfoto.nl

Om te ontdekken of er dingen zijn waar je geld op kunt besparen, is het belangrijk dat je eerst inzichtelijk maakt wat je maandelijkse inkomsten en uitgaven wat. Hoeveel komt er elke maand aan geld binnen? Hoeveel geef je uit aan vaste lasten als energie, verzekeringen en abonnementen? Hoeveel ‘losse’ aankopen doe je gemiddeld per maand. Het klinkt misschien suf, maar als je dit bijhoudt in een (online) huishoudboekje, krijg je een goed overzicht van je maandelijks inkomsten en uitgaven.

Misschien heb jij het al ergens op het nieuws gehoord, maar de vaste lasten gaan komend jaar best stijgen. Zo wordt de energiebelasting omgegooid en ook het lage BTW tarief wordt verhoogd van 6% naar 9%. Dit klinkt misschien wat vaag, maar als ik zeg dat je de boodschappen bij supermarkt en je je bezoekje bij de kapper dieper in je portemonnaie voelt, valt het kwartje denk ik wel. Gelukkig zijn er toch nog verschillende manieren waarop je geld kunt besparen.

Geld besparen doe je zo

1. Geld besparen op lange termijn

De grootste winst is vaak te behalen bij het opzeggen van (overtollige) abonnementen, het oversluiten van verzekeringen en overstappen van energie- en internetprovider. Op internet zijn er verschillende websites waar je aanbieders van bijvoorbeeld stroom en gas, maar ook voor internet & tv abonnementen met elkaar kunt vergelijken. Maar hoe doe je dat? Om een voorbeeld te geven hoe dit in z’n werk gaat heb ik hieronder een situatie geschetst waarbij iemand zijn internetpakket oversluit naar een goedkoper alternatief.

Om een eerlijke vergelijking te maken moet je altijd eerst kijken naar je huidige situatie. Welk pakket heb je, wat zijn de voorwaarden en hoeveel ben je hier maandelijks voor kwijt. Heb je alle opties waarvoor je betaald wel nodig? Kun je eventueel iets missen? In het geval je een goedkoop glasvezel abonnement wilt afsluiten via bijvoorbeeld de vergelijking website glasvezelinternetaanbieding.nl ga je op de volgende manier te werk:

  • Vul je postcode in (adresgegevens).
  • Kies de gewenste internetsnelheid en opties.
  • Bepaal de contractduur (1 of 2 jaar).
  • Vergelijk de prijzen met je huidige contract.
  • Ben je goedkoper uit? Dan kun je direct overstappen.

Valt best mee toch?
geld besparen kosten

Geld besparen op korte termijn

Bovenstaande tip is ideaal voor besparingen op lange termijn. Wil je op korte termijn geld besparen dan heb ik nog 3 tips voor je: 

  1. Gebruik een kortingscode als je online iets besteld (die zijn er bijna altijd wel).
  2. Overweeg een product te lenen of huren, in plaats van direct te kopen.
  3. Plan je tripje naar de supermarkt en probeer al je boodschappen voor de hele week in een keer te shoppen. 

Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt en dat je hierdoor geld overhoudt om leuke dingen te doen! Als jij nog tips heb om geld te besparen dan hoor ik dat natuurlijk graag.

liefs llianne

Wat je zou kunnen doen met het geld dat je bespaard hebt? Een fashion item met een dierenprint is echt een musthave voor je garderobe!

Dit vind je vast ook interessant, toch?!

1 Comment

Unf*ck je financiën | llianne.com - all about lifestyle 30 januari 2019 at 08:19

[…] mij lopen we er allemaal wel eens mee te klooien of maken we er ons zorgen over. Dus ik zeg: let’s talk about money! Doe je […]

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.