Hoe maak je een goede squat?

16 april 2018
goede squat

Je kunt 3 setjes super zware squats maken en denken dat je je benen, billen & buik optimaal traint. Je denkt dat je geweldig bezig bent, alleen je uitvoering lijkt op van alles behalve een goede squat. Eerlijk gezegd werk je je dan voor niets in het zweet omdat een verkeerde uitvoering totaal geen effect heeft. Hoe maak je een goede squat? Dat doe je zo!

Billen, benen & buik

Omdat een squat een compound oefening is train je een aantal grote en kleine spiergroepen in een keer. Zelf dacht ik dat je er alleen je benen en billen mee traint, zat ik er even naast! Je zet ook je quadriceps, hamstrings, heupen, kuiten en buik aan het werk. De enige maar is dus wel dat je een goede squat maakt.effectief trainen

Een goede techniek

Net als bij elke oefeningen die je doet is je techniek ontzettend belangrijk. Als je dit niet doet behaal je niet het gewenste resultaat en je loopt ook nog een kans op allerlei blessures. Twee dingen waar je volgens mij alles behalve op zit te wachten, toch?

Hoe maak je een goede squat?

  • Ga rechtop staan, kijk recht voor je uit en focus je op een punt recht voor je en blijf je hierop tijdens de hele oefening concentreren.
  • Zet je voeten iets wijder dan schouderbreedte en je tenen wijzen ietsje naar buiten.
  • Span je buikspieren aan zodat je een rechte rug krijgt en buig langzaam door je knieën. Let er op dat je recht rug blijft en dat je knieën niet voorbij je voeten komen.
  • Als je je knieën buigt duw je je billen naar achteren door je heupen naar achter en naar beneden te brengen.
  • Zak langzaam naar beneden tot je dijen (bijna) parallel zijn met de vloer.
  • Op het laagste punt is het belangrijk dat je het gewicht verdeelt over de hele lengte van je voeten.
  • Vervolgens ga je langzaam terug naar de beginpositie en blijf er op letten dat je rug recht blijft en je buikspieren aangespannen zijn.

In deze workout video laat Hanna Öberg je onder andere hoe je een goede squat maakt en hoe het juist niet moet. 

Is een squat compleet nieuw voor je?Gebruik dan alleen je lichaamsgewicht. Als je een goede squat kunt maken dan is er keuze genoeg: losse barbells, een squat rack, een ViPR en my favourite: the smith machine!

Als je vragen hebt over een oefening of workout, just ask!

liefs llianne

Ben je benieuwd wat ik allemaal in het krachthonk doe? Dit is mijn workout routine.

 

Dit vind je vast ook interessant, toch?!

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.