Groenten koken of stomen, wat is gezonder? Food struggle #5

5 februari 2018
koken of stomen

Ik weet het, er zijn belangrijkere ding dan je druk maken over de vraag wat gezonder is – groenten koken of stomen- en toch houdt het me bezig. Het is vooral mijn eetstoornis die hier uren over na kan denken en om hem tot de orde te roepen, neem ik deze food struggle grondig onder de loep.

Koken of stomen?

Met gezond bedoel ik vooral of je groenten door ze te koken of te stomen de meeste vitamines en mineralen behouden. En wat denk je, bij beide methoden behoudt je veel voedingsstoffen! Wel is het zo dat er bij het stomen net iets meer vitamines en mineralen in je groente blijven ‘hangen’, om hoeveel het gaat is lastig te zeggen omdat dit onder andere afhangt van wat het soort groente en de bereidingstijd en –temperatuur is. Dus eigenlijk kan ik m’n food struggle gelijk de deur wel uitzetten: het verschil is zo miniem dat ik me toch echt beter met belangrijkere dingen in het leven bezig kan houden, toch?koken of stomen groenten

koken of stomen broccoli

Meer vitamines en mineralen behouden

Ik heb nog wel een paar handige tips voor je zodat je tijdens het koken en stomen de meeste vitamines en mineralen in je groente houdt.

Kooktips

  1. Snijd de groente zo min mogelijk.
  2. Gebruik zo weinig mogelijk water, vaak is een bodempje van 1 tot 2 cm al genoeg.
  3. Kook de groente niet langer dan nodig is.

Stoomtips

  1. Eigenlijk hoef je alleen maar de aanwijzingen op je stoomoven te volgen om zoveel mogelijk vitamines en mineralen te behouden.

Zelf heb ik geen stoomoven, maar stomen kun je ook met een stoom- of couscouspan doen. Heb je deze ook niet, dan heb ik een paar simpele alternatieven voor je:

  • Pak een pan, hang er een hittebestendig vergiet in en zet de deksel op de pan.
  • Hang in een pan een metalen, rieten of bamboe stoommandje.

Struggle jij ook met food?

Bij mij ‘spoken’ er nog best wat food struggles door mijn hoofd. En jij, herken je dit en waar struggle jij mee?

liefs llianne

Heb je wat blogs over mijn struggles gemist? No worries, dan lees je mijn food struggles gewoon nu (of straks). Do as you like!

Bron: Gezondheidsnet

Dit vind je vast ook interessant, toch?!

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.