Happy in de keuken

16 mei 2016
happy in de keuken

Ik met plezier in de keuken staan? Als je dat een jaar geleden tegen me gezegd had, dan had ik je voor gek verklaard (sorry, niet persoonlijk bedoeld). Toch heb je gelijk gekregen. Zet me in de keuken en ik wordt helemaal happy. Smoothies maken, soepje koken, brood bakken; I love it!

Hoezo jij blij in de keuken?

Hoe het mogelijk is dat zelfs ik met mijn anorexia opeens zo happy in de keuken ben? Nou het zit zo:
Ik heb jarenlang geleefd op hüttenkäse, roggebrood, magere yoghurt, kiwi’s, appels en tig variaties aan groente. Het is dan eigenlijk geen voedingsmiddel, maar eigenlijk moet ik aan dit rijtje ‘survival food’ ook een doos laxeerpillen toevoegen. Het resultaat: PDS. Gevolg: buikpijn, krampen, diarree, opgeblazen buik, obstipatie, enz. Ik was het zat. Dit wilde ik niet meer. Dus op naar mijn huisarts. Hij stelde voor een diëtiste plus het FODMAP-dieet* voor. Zo gezegd, zo gedaan.

FODMAP vibes

Heel kort uitgelegd zoek je bij het dieet uit voor welke producten je darmen gevoelig zijn. Ik vond het heel spannend. Mijn ‘survival food’ ging de deur uit en een heel scala aan nieuwe producten stonden opeens in mijn koelkast. Alleen bij het idee dat ik het moest opeten kreeg ik al buikpijn. Het heeft even geduurd, maar ik nam de stap en gaf me er aan over. Bij 75% van alle PDS-ers heeft het dieet een positief effect. Bij mij helaas niet. De klachten zijn er nog steeds: chronische buikpijn en diarree. Toch is er een zeer positief effect: ik heb ontdekt hoe ontzettend leuk het is om te koken!
happy in de keuken

Vegan & DIY

Heerlijk vind ik het om uren over het web te struinen naar leuke recepten. Oké, dan wel de gezonde en groene versie. En dan het liefst alles vegan. Mijn favoriete recept? Oei. Die vraag kan ik je zo niet beantwoorden. Naast de ‘gewone’ ontbijt, lunch en avondmaaltijden heb ik nog een soort tik ontwikkeld: DIY. Een pot pindakaas, zongedroogde tomaten, tahin, brood, snackrepen of humus? Die zie je niet in mijn winkelwagentje liggen. I want to do it myself.

* Op internet kun je allerlei informatie over het FODMAP-dieet vinden. Kijk bijvoorbeeld eens op fodmap-dieet.nl.

Dit vind je vast ook interessant, toch?!

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.