Storytime #2: de lichamelijk gevolgen van anorexia

22 augustus 2019
mijn verhaal over anorexia

De lichamelijke gevolgen van anorexia… Ik kan wel 1001 onderwerp bedenken waar ik liever over schrijf. Toch wil ik je iets vertellen over mijn lichamelijke kommer en kwel. Dat ik meer dan de helft van mijn leven geworsteld heb met anorexia is me niet in de koude kleren gaan zijn. Een aanslag op mijn lichaam en helaas niet zonder gevolgen…

Waarom ik het liever niet over anorexia heb

Het is niet dat ik me er voor schaam en als je me er iets over vraagt geef ik je in alle eerlijkheid antwoord. 

Anorexia is een kutziekte, het is een grote mindfuck.

Sorry voor mijn taalgebruik maar zo zie ik het wel. Uit mezelf schrijf en/of vertel ik er niet vaak over omdat ik wil dat je MIJ ziet om wie ik ben en niet als die vrouw met de gekkigheid van een eetstoornis in haar hoofd. Snap je m’n punt? Toch zijn er ook redenen waarom ik het er juist wel over wil hebben…

gevolgen van anorexia

Waarom ik het bespreekbaar wil maken

Ik was zo ziek dat als je me tig jaar geleden verteld had met welke lichamelijk toeters en bellen ik nu te maken zou hebben, dan had ik je niet geloofd. De anorexia in mijn hoofd was zo sterk dat niets of niemand er iets aan kon doen. Als ik dit voordat ik zo ziek werd gehoord had én als ik de juiste hulp gekregen had was het heel anders gelopen. Juist daarom wil ik je op het hart drukken dat een eetstoornis echt een aanslag op je lichaam is. 

Misschien zet mijn verhaal je aan het denken…
Misschien durf je door mijn verhaal hulp te zoeken…
Misschien durf je door mijn verhaal wel goed voor jezelf te zorgen…


Hoe die ‘misschien’ er ook voor je uitziet, ook al help ik maar 1 persoon op deze hele wereld. Dat is precies de reden waarom ik mijn verhaal juist wel met je wil delen. 

gevolgen van anorexia

De lichamelijke gevolgen van anorexia

Oké ik ga met de billen bloot, dit is het gevolg van jarenlang slecht voor mijn lichaam zorgen:

 • chronische alvleesklierontsteking
 • slecht gebit
 • buikpijn
 • een systeemziekte (welke is nog onbekend)
 • hartkloppingen
 • migraine
 • chronische diarree
 • slecht slapen
 • concentratieproblemen
 • geen menstruatie
 • droge huid
 • lage bloeddruk
 • syndroom van Raynaud
 • schommelende bloedsuikerspiegel

Nu heb ik geen bewijs dat deze klachten echt het gevolg van een eetstoornis zijn. Toch weet ik zeker dat meer dan de helft van dit lijstje wel veroorzaakt is omdat ik te lang heel slecht voor mijn lichaam gezorgd heb.

Nog te fixen of mee leren leven?

Dagelijks heb ik met deze toeters en bellen te kampen. Nu is het niet zo dat ik zielig in een hoekje zit en niks doe. Toch belemmert het me enorm in alle dingen die ik graag wil doen. Of deze klachten nog te fixen zijn? Met sommige dingen moet ik leren leven, sommige dingen kan ik door een gezonde mindset en de juiste voeding beter maken. Maar zo had het niet hoeven zijn….

storytime anorexia

En nogmaals: 

Misschien zet mijn verhaal je aan het denken…
Misschien durf je door mijn verhaal hulp te zoeken…
Misschien durf je door mijn verhaal wel goed voor jezelf te zorgen…


Hoe die misschien er ook uitziet, ook al help ik maar 1 persoon op deze wereld….

You get my point.

Heb je nog vragen of wil je iets anders met me delen? Laat het me weten in een reactie hieronder, DM me op Instagram of stuur me een mailtje. Ik help je graag!

lliefs lianne

Om goed voor jezelf te zorgen is rust, reinheid, regelmaat én goede voeding super belangrijk.

Dit vind je vast ook interessant, toch?!

1 Comment

Altijd buikpijn - leven met een chronische alvleesklierontsteking | llianne 6 oktober 2019 at 15:11

[…] Storytime #2: de lichamelijk gevolgen van anorexia […]

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.