Hoe maak je een lichtplan?

28 januari 2019

Je kunt je huis super stylish ingericht hebben, maar zonder goede verlichting komen je mooie spullen alles behalve tot zijn recht. En een gezellige sfeer is ‘s avonds al helemaal ver te zoeken. De juiste verlichting is the key tot sfeer en gezelligheid je huis. Hoe pak je dat aan? Maak een lichtplan!

De zussies zitten er knus bij

Dat het best lastig is om je huis van de juiste verlichting te voorzien heb ik zelf net ontdekt tijdens m’n verhuizing. Misschien heb je het gemist, maar ik ben gezellig bij m’n zus ingetrokken. Samen hebben we de inrichting iets aangepast door onze spullen te combineren. Met het inrichten waren we binnen een half uur klaar. Alleen de verlichting, jeetje zeg ik wist niet hoe lastig dat is.

Mijn poster hangen nu boven zussies bank. Ik vind ze hier nog beter tot hun recht komen dan in mijn oude huis. Vind je ook niet?

We zijn er effe rustig voor gaan zitten en hebben een lichtplan gemaakt. En weet je? Het werkt! Op de juiste plek hangt/staat nu precies de goede lamp. Overdag en ‘s avonds, de zussies zitten er nu super knus en gezellig bij.

Naast een nieuwe hanglamp boven de eettafel, hebben ook we ook deze nieuwe lamp bij Directlampen.nl gekocht. Super blij mee!
Ja ik weet het, de lamp boven de tafel hangt scheef. Staat op m’n to do-list!

Een lichtplan maken in 4 stappen

Stap 1: Maak een plattegrond

Maak een plattegrond van de ruimte en teken er je meubels en wanddecoraties in, plus de plaatsen waar de stopcontacten en aansluitpunten zitten. Zet op de plattegrond welke activiteiten je waar in deze ruimte doet. Bijvoorbeeld waar je tv kijkt, werkt of eet.

lichtplan maken verlichting

Stap 2: De basisverlichting

Basisverlichting kun je vergelijken met daglicht. Het zorgt ervoor dat de hele ruimte goed verlicht wordt vanaf een centrale plek in de ruimte. Zo hebben wij een hanglamp boven de eet/werktafel opgehangen en naast de bank staat een staande lamp. Houd ook rekening met het aantal lumen dat je kiest voor de lampenpitten. Voor de basisverlichting heb je ongeveer 400 tot 700 lumen nodig.

Stap 3: Functionele verlichting

Functionele verlichting is bedoeld om je te helpen bij de dagelijkse dingen die je doet zoals werken, lezen en koken. Zo hebben wij op onze plattegrond een staande lamp naast de bank en hanglamp boven je eettafel getekend. Voor goed leeslicht heb je minsten 60 watt nodig. Dimmers zijn ook super handig, weet ik uit eigen ervaring.

lichtplan maken functionele verlichting

Stap 4: Sfeerverlichting

En tot slot het leukste onderdeel van het maken van een lichtplan: de sfeerverlichting. Deze teken je als laatste in op de plattegrond. Sfeerverlichting heeft niet echt de functie om een ruimte te verlichten. Je kunt het meer als eyecatcher zien of als accentverlichting om bijvoorbeeld dat mooie schilderij van je oma in the spotlight te zetten. En niet te vergeten leuke kaarsen! Kaarsen vind ik echt super knus en gezellig.

Nou zo maak je dus een lichtplan. Ik dacht dat het best ingewikkeld was, maar toen we er mee bezig waren viel het 100% mee. Dit geldt eigenlijk voor zoveel dingen. Dan zie ik er als een berg tegenop en als ik er eenmaal mijn tanden inzet valt het alles mee. Herkenbaar? O ja, ik ben ook super benieuwd of jij wel eens een lichtplan gemaakt hebt?

liefs lianne

Zussie en ik hebben onze verschillende woonstijlen gecombineerd: zo mix & match je verschillende woonstijlen.

Dit vind je vast ook interessant, toch?!

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.