Zo creëer je meer licht in huis

24 december 2018

Mijn favoriete interieurstijl? Minimalistisch, natuurlijke materialen, een tikkie urban jungle en vooral heel veel licht. Dat het vooral licht in mijn huis is vind ik heel belangrijk omdat het me een heerlijk vrij en ruimtelijk gevoel geeft. But what to do als je weinig (natuurlijke) lichtinval in huis hebt? Zo creëer je meer licht in huis!

Hoe lichter, hoe fijner

Vooral nu het zo vroeg donker is, vind ik het extra belangrijk om mijn huis zo in te richten dat het zo licht mogelijk is (en lijkt). Van veel licht word ik blij, het geeft me energie; het voelt gewoon fijn. Gelukkig woon ik in een huis met grote ramen waardoor het er overdag van nature al licht is. Ook in het huis van mijn zus, waar ik binnenkort bij intrek, is het heel licht omdat haar huis ook veel grote ramen heeft. Maar wist je eigenlijk dat er heel veel oplossingen zijn om donkere ruimtes om te toveren naar een lichte ruime? Oh yes you can!

Zo creëer je meer licht in huis

Lichte kleuren rondom je ramen

Hoe meer ramen in huis, hoe meer lichtinval je in huis hebt. Oké deze tip is wel een inkoppertje ;-). Dit licht kun je extra versterken door gebruik te maken van lichte kleuren rondom je ramen door bijvoorbeeld je kozijnen wit te verven.

Less is more light

meer licht in huis raamHoe gezellig al die prullaria en planten ook op je vensterbank staan, het blokkeert wel het lichtinval door je ramen. Kies een paar items uit, haal de rest weg en je ziet meteen dat het een stuk lichter in huis wordt.

Let the lights shine

Nu schijnt natuurlijk niet altijd de zon, en in de wintermaanden is het sowieso vroeg donker. Lang leve de uitvinding van de lamp! Voor het beste, en mooiste licht, is het wel belangrijk dat je de juiste lampen op de juiste plek neerzet of hangt. Om dit te bepalen kun je een lichtplan voor alle ruimtes in je huis maken. In dit plan geef je aan waar welke lamp komt te staan of te hangen, en om wat voor soort verlichting het gaat (basis-, praktische- en sfeerverlichting).

Lichte basis & meubels

meer licht in huis meubelsLicht op licht maakt extra licht. Hiermee bedoel ik dat als licht op een lichte kleur valt, dit weerkaatst waardoor het extra licht wordt. Snap je me nog? Kort gezegd komt deze natuurkundige theorie erop neer dat lichte muren, vloeren, plafonds, gordijnen en meubels je huis extra fris, ruimtelijk en licht maken.

Hang spiegels op

meer licht in huis spiegels

Ik vertelde al dat de weerkaatsing van licht belangrijk is. Naast lichte meubels, muren en dergelijke, kun je hier ook spiegels voor gebruiken. Een leuke bijkomstigheid hiervan is ook nog eens dat ruimtes er groter door lijken. Handig toch?!

(Extra) ramen & glazen deuren of ramen

Heb je weinig ramen in huis? Dan kun je bij bijvoorbeeld Bouw-handel extra ramen of een lichtkoepel bestellen. Wat ook een mogelijkheid is, is om houten deuren te vervangen voor deuren van glas. Dit zijn best investeringen, maar deze oplossingen zorgen gegarandeerd voor meer licht je huis. En dat is wat je wil, toch?!

Zoals ik al zei is het voor mij heel belangrijk om in een licht huis te wonen omdat het me een fijn en ruimtelijk gevoel geeft. Herken je dat? En trouwens, ik ben ook super benieuwd naar jouw favoriete interieurstijl. Laat het me weten in een reactie hieronder, ik ben benieuwd!

liefs lliane

Ga je binnenkort verhuizen? Gebruik een verhuis checklist en verhuis zonder stress!

Dit vind je vast ook interessant, toch?!

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.