Overprikkeld – eerste hulp bij hoogsensitiviteit

4 oktober 2018
Overprikkeld

Wist je dat 1 op de 5 mensen snel overprikkeld is? Ja echt! Heb jij het gevoel dat licht, geluid en emoties van anderen bij jou net iets sneller en ‘harder’ binnenkomen dan bij een ander? In het boek Overprikkeld geven Liesbeth Kamerling en Lieke Zunderdorp je op een luchtige en humoristische wijze, tips & trics hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Hoogsensitiviteit

Ondanks dat er veel onderzoek naar gedaan is, bestaat er geen eenduidige definitie van hoogsensitiviteit. Dit omdat er verschillende gradaties van hoogsensitiviteit zijn en iedereen het op zijn eigen manier ervaart. Wel is bekend dat 1 op de 5 mensen hoogsensitief is, en nu we zo’n beetje 24/7 omgeven worden door prikkels, kan dat deze eigenschap best pittig zijn.

overprikkeld

De schrijfster: Liesbeth Kamerling & Lieke Zunderdorp.

Liesbeth en Lieke

Liesbeth Kamerling en Lieke Zunderdorp zijn beide hoogsensitief en met vallen en opstaan hebben zij hun weg gevonden hoe om te gaan met deze eigenschap. Hun ervaringen als hsp-er (= hoogsensitief persoon) hebben ze opgeschreven om jou, of iemand in je omgeving, op weg te helpen het juiste spoor te vinden hoe je met een wereld vol prikkels kunt omgaan, en er een hele waardevolle eigenschap van kunt maken.

Liesbeth:

Ik laat zien hoe je van hoogsensitiviteit een kwaliteit kunt maken.

overprikkeld

Tips & Trics

Het boek is ingedeeld in de hoofdstukken Lichaam & Geest, Liefde & Relatie, Kinderen & Opvoeding, Talent & Werk, Grenzen &  Overprikkeling en Rus & Balans; allemaal situaties waarin je overprikkeling de kop op kan steken. Liesbeth en Lieke leggen kort uit waardoor je in zo’n situatie overprikkeld kunt raken en hoe je er het beste mee om kunt gaan. Tussen het verhaal door staan quotes van beide auteurs waarin ze persoonlijke ervaringen en struggles, vaak humoristisch omschreven, met je delen. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een Eerste-Hup-Bij-Overprikkeling. De titel omschrijft precies wat het is; what to do bij overprikkeling.

Lieke:

Meevoelen met een ander is een automatisme voor mij.

overprikkeld reviewEen aanrader?

Binnen no time had ik het boek uit. Dit omdat ik mezelf er ontzettend in herkende en omdat het op een hele toegankelijk manier geschreven is. Nadat ik het uit had kon ik niet gelijk zeggen of ik het je zou aanraden of niet. Waarom ik zo twijfelde begreep ik niet gelijk, maar nu snap ik ’em. Voor mij stond er niks nieuws in het boek omdat ik hun tips & trics mezelf al, met vallen en opstaan, heb aangeleerd.

overprikkeld illustratieRaad ik het boek je aan? Ja, zeker als je denkt dat je hip-er bent en het moeilijk vind om hier mee om te gaan. Ook als je een hsp-er in je omgeving kent, en er graag meer over wilt weten, is dit boek zeker interessant voor je.

Een minpuntje van het boek vond ik wel dat er her en der nog afbrekingstekens in de woorden stonden. Niet zo netjes, maar het maakt de inhoud er zeker niet minder om. Wat ik juist wel heel leuk vind zijn de speelse illustraties en de persoonlijke quotes, die op meerdere plekken in het boek staan.overprikkeld kosmosNu je weet dat ik soms even ‘pauze’ neem om niet overprikkeld te raken, ben ik heel benieuwd of jij soms ook overladen wordt door prikkels wordt? En trouwens, hoogsensitiviteit is absoluut niet iets negatiefs, het is juist iets heel moois.

liefs llianne

Heb je zin in een ‘lekker weg lees’-boek? Dan denk ik dat je het boek Sexy, but tired. But sexy van Jamie Li ontzettend leuk vindt.

Overprikkeld – Eerste hulp bij hoogsensitiviteit | Kosmos Uitgevers | ISBN: 9789021569741 | ISBN E-book: 9789021569758

Dit vind je vast ook interessant, toch?!

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.