Is pindakaas gezond? Food struggle #1

31 augustus 2017
pindakaas gezond

Is pindakaas gezond? Pindakaas wordt gemaakt van pinda’s, pinda’s bevatten vet en vet is ongezond Of gaat deze vlieger niet op? Ik ging op onderzoek om het antwoord op deze brandende food struggle vraag te vinden: is pindakaas gezond?

Food struggle

Naast de vraag of pindakaas gezond is ‘spoken’ er nog veel meer food struggles door mijn hoofd.

Ik ben hel gevoelig voor alles wat men zegt over wat wel/niet gezond is en ik denk dat ik niet de enige ben die hier mee worstelt.

De ene hype is nog niet voorbij en de volgende dient zich al weer aan. En hoe groot is de rol van de commercie achter al deze hypes? Ik vind het verwarrend en daarom wordt de rubriek Food struggles een terugkerend item op m’n blog. Met mijn nuchtere verstand neem ik al deze struggles grondig onder de loop.

pindakaas gezond voordelenIs pindakaas gezond?

Het eerste wat me te binnen schiet als ik aan pindakaas denk is vet; van vet word je dik en dik is niet gezond. Zit ik er (deels) even naast! Pindakaas heeft een uitstekende vetzuursamenstelling en bevat heel veel gezonde voedingsstoffen.

Voordelen van pindakaas:

 • Gezonde vetten
  Een doorsnee pot pindakaas bestaat voor 56% uit enkelvoudige onverzadigde vetzuren, 23% meervoudige onverzadigde vetzuren en 21% verzadigde vetzuren. De enkel- en meervoudige onverzadigde vetzuren zijn heel gezond voor en zolang je niet te veel pindakaas eet is de hoeveelheid verzadigde vetzuren helemaal niet erg.
 • Minder trek
  In pindakaas zitten best wat calorieën en zo smeer je op een boterham al snel zo’n 100 calorieën. Het goede nieuws is dat uit onderzoek blijkt dat de eiwitten in pindakaas er voor zorgen dat je op een dag minder calorieën eet. Eiwitrijk eten geeft je namelijk een vol gevoel en zo heb je dus minder trek.
 • Makkelijker vet verbranden
  De onverzadigde vetten in pindakaas zorgen er voor dat je lichaam meer, makkelijker en efficiënter vet brandt. Dus als je iets in gewicht wilt afvallen mag je gerust af en toe een lekkere boterham met pindakaas eten.
 • Eiwit booster
  Pindakaas zit vol eiwitten die ervoor zorgen dat de bloedtoevoer naar je spieren efficiënt verloopt. Daarom vind je bij menig fanatiek sporter, zoals ik, een pot pindakaas in de kast. Als je wilt afvallen is het goed om spiermassa op te bouwen omdat spierweefsel zorg dat je zelfs in rust calorieën en vetten verbrandt. bloedtoevoer naar je spieren efficiënter verloopt.
 • Vitamine E bom
  Een broodje pindakaas bevat ongeveer 30% van de aanbevolen hoeveelheid vitamine E die je per dag nodig heeft. Dat schiet lekker op, toch?

Een mooi rijtje voordelen als je het mij vraagt.

pindakaas gezond ah naturel

Mijn favoriete pindakaas: AH 100% pindakaas

Kleine kanttekening

Om pindakaas echt als gezond onderdeel van je eetpatroon te maken plaats ik een kleine kanttekening naast alle voordelen die ik net noemde. Overal waar ‘te’ voor staat is niet goed voor je en lees voor je een pot pindakaas uit het schap bij de supermarkt pakt de ingrediëntenlijst. Laat je niet misleiden door het woord ‘Light’ (bevat meestal extra veel suiker) en let er op dat er zo min mogelijk producten aan toegevoegd zijn; kortom hoe meer pinda’s hoe gezonder de pindakaas.

Pindakaas fan?

Ben jij ook dol op pindakaas of smeer jij liever iets anders op je boterham? Laat het me weten in een reactie hieronder en misschien breng je me nog op een lekker idee.

Liefs Lianne

Weet je waar ik ook fan van ben? Kiwi’s! En ik vermoed dat als je deze 3 x kiwi recepten ziet, jij ook een kiwi fan wordt!

Dit vind je vast ook interessant, toch?!

4 Comments

Is vet eten ongezond? | Carrotscrunchesandcandy.nl 6 september 2017 at 14:19

[…] Is pindakaas gezond? Food struggle #1 […]

Reply
What I eat in a day | lianne.com - all about a healthy & happy lifestyle 21 november 2017 at 07:00

[…] Smoothie met komkommer, banaan, spinazie, kwark en pindakaas […]

Reply
Banana pancakes: super easy & lekker | llianne.com - all about a healty life 29 november 2017 at 09:26

[…] was ik wel een beetje uitgekeken op mijn boterham met pindakaas als ontbijt. Ik ben nou eenmaal zo’n type die als ze iets lekker vindt, ze weken achter elkaar […]

Reply
Pindakaas gezond? Let's find out! | FOLLOWFITGIRLS 3 november 2019 at 19:07

[…] het was vooral m’n eetstoornis die deze rare gedachten over eten veroorzaakte. Hoe ik met deze food struggles omga? Eigenlijk heel eenvoudig: ze grondig onder de loep nemen en onderzoeken of ze wel of niet […]

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.