Wat is de Range of Motion?

2 oktober 2017
range of motion

Mijn personal trainer vertelde me tijdens mijn training over de Range of Motion en mijn eerste reactie was: huh wat bedoel je? Nieuwsgierig als ik ben wil ik dat maar al graag weten. Mijn trainer Hans legde me het als volgt uit: dit is de Range of Motion.

Range of Motion

Met de Range of motion (ROM)wordt het bewegingsbereik van een spier of gewricht bedoeld. De Range of Motion kun je onderverdelen in twee soorten:

1. Volledige ROM

Bij een volledige Range of Motion trek of strek je je spier volledig samen. Oké, dit klinkt misschien nog vaag en daarom verduidelijk ik het met twee voorbeelden. Een biceps oefening waarbij je de dumbbell helemaal van beneden naar boven brengt (van 0 tot 130 graden) en een leg curl waarbij je je been volledig strekt (140 graden).

2. Onvolledige ROM

Bij een onvolledige Range of Motion voer je een oefening niet volledig uit en stop je eerder met de rekking of strekking van je spier. Als ik weer de voorbeelden van hierboven neem, dan stop je halverwege de beweging van de bicepsoefening (30 of 60 graden) en de leg curl (zo’n 20 graden).
range of motion voorbeelden

Wat bepaald je ROM?

De Range of Motion van je gewrichten en spieren wordt bepaald door verschillende factoren:

  • je geslacht, fitheid en leeftijd
  • de samenstelling en opbouw van verbindende weefsels zoals je pezen en gewrichtsbanden
  • de bewegingscapaciteit van het gewricht

Zo kan de een zonder moeite een diepe squat maken en een andere kan niet lager dan een bepaald punt.

Wat levert het beste resultaat?

Of je van een training met een volledige of onvolledige ROM betere resultaten boekt is nog niet echt wetenschappelijk onderzocht. Er zijn wel wat onderzoeken gedaan, maar het zijn er te weinig om echt een goed antwoord te geven.

Voor- en nadelen ROM

Wat het beste trainingsresultaat levert is nog niet bekend omdat er te weinig onderzoek naar gedaan is. Wel hebben beide voor- en nadelen en met dit in het achterhoofd kun je ook kijken wat het beste bij jou trainingsdoel past.

  • Het voordeel van een onvolledige ROM is bijvoorbeeld dat je met zwaardere gewichten kunt trainen en een nadeel is dat het niet geschikt is voor elk type sport, bijvoorbeeld voor explosieve sporten.
  • Een voordeel van een volledige ROM is bijvoorbeeld dat je sterker wordt omdat je meer tijd en kracht nodig hebt om de oefening uit te voeren. Een nadeel is dat op deze manier trainen niet voor iedereen haalbaar is omdat je gewrichten en spieren de lenigheid die hiervoor nodig zijn niet hebt. Zo kan ik zelf bijvoorbeeld niet een volledige sit up doen omdat de spieren en gewrichten in mijn rug deze lenigheid niet heeft.

Ken jij de term Range of Motion?

Ben ik nu echt een fitness dummy of kende jij deze term ook nog niet? Ik train al jaren met mijn personal trainer van Personal Training Groningen, maar zo leer ik bijna elke training weer iets nieuws. En naast dat ik PT ontzettend leuk vind, vind ik het ook super leerzaam!

Nieuwsgierig naar mijn ervaring met het trainen met een personal trainer? Dan vind je dit artikel vast interessant: Personal Training: I love it!

Foto’s: Pixabay & Pinterest
Bron: Fit.nl & Wikipedia

Dit vind je vast ook interessant, toch?!

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.