6 x waarom een rustdag nemen zo belangrijk is

14 november 2019
rustdag nemen

Wist je dat een rustdag nemen een van de meest onderschatte trainingen is? Ja echt! Het klinkt misschien een tikkie onlogisch, maar toch is het echt zo: 6 x waarom een rustdag nemen zo belangrijk is!

Een beetje overdreven..

Zelf nam ik het nemen van rustdag eerst niet zo serieus. Er was zelfs een periode waarin ik (bijna) elke dag in de sportschool stond. Ik geef toe, dat was een beetje overdreven. Nu pak ik het heel anders aan: aan het begin van de week kijk ik op welke dagen ik weinig tijd om te sporten heb. Automatisch wordt zo’n dag dan mijn rustdag. Waarom ik mijn rustdagen nu wel serieus neem? In dit artikel geef ik je 6 redenen waarom een rustdag nemen zo belangrijk is.

6 x waarom een rustdag nemen zo belangrijk is

1. Spieren groeien op je rustdag

De kleine spierscheurtjes die je veroorzaakt, met bijvoorbeeld krachttraining, herstellen op een rustdag. Je spieren groeien namelijk na, en niet tijdens, een training. En geblesseerd raken is het laatste wat je wilt, toch?

2. Rust vandaag, train morgen

Als je op je rustdag je spieren met rust laat, heb je de volgende training meer energie om lekker te knallen.

3. Voorkom blessures

Door je rustdagen goed in te plannen, voorkom je eventuele blessures. Te lang doorgaan met bepaalde oefeningen of het trainen van dezelfde spiergroepen, geven een grotere kans op blessures.

4. Extra tijd

Trainen is leuk, maar het kost ook tijd. Als je een rustdag neemt, houd je tijd over om andere leuke dingen te doen. Zelf vind ik het heerlijk om bijvoorbeeld een boek te lezen, een blog te schrijven of ik duik de keuken in om iets lekkers te bakken.

5. Voorkom overtraining

Overtraining heeft zowel met lichamelijke als mentale belasting te maken. Een rustdag nemen zorgt zowel voor lichamelijke als mentale rust, en daarmee verklein je de kans dat je overtraind raakt.

6. Happy mindset

Je weet waarschijnlijk wel dat sporten zorgt voor een gelukshormoon. Alleen werkt dit stofje niet wanneer je overmatig sport. Als je regelmatig een rustdag neemt zorgt dit ervoor dat er een natuurlijke balans ontstaat in je hormoonhuishouding.

Nu is het niet zo dat je op een rustdag helemaal niks actief mag doen hoor. Zelf vind ik het heerlijk om rustig een stuk met mijn hond te wandelen. En daarna settel ik me snel weer lekker op de bank in mijn joggingpak voor een Netflix-marathon 😉

Snel mijn joggingpak aan en ik settel me op de bank met een healthy fitsnack voor een Netflix-marathon!

Plan jij je rustdagen ook in, en wat doe jij op zo’n heerlijke relax dag? Laat het me weten in een reactie hieronder, ik ben benieuwd!

liefs llianne

Dit vind je vast ook interessant, toch?!

1 Comment

Een strakke buik? Train je core! | llianne.com - all about lifestyle 3 december 2019 at 15:18

[…] 6 x waarom een rustdag nemen zo belangrijk is […]

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.