Neem een rustdag voor het beste resultaat

7 februari 2017
actief herstel

‘Pak je rust voor het beste resultaat’, voor iemand zoals ik met een eetstoornis (inclusief bewegingsdrang) is dat een hele uitdaging. De anorexia in mij ‘schreeuwt’ 7 dagen in de week om beweging. Toch heb ik, met veel pijn en moeite, de vrijdag als rustdag ingelast. Ik noem het liever een ‘actief hersteldag’. Dat voelt net iets sportiever. Mijn eetstoornis vindt een rustdag onzin. Hoezo niet trainen? Gevolg: de hele vrijdag ben ik 1 brok onrust. Waar we het beide overeens zijn is dat we het beste resultaat willen. Als ‘hij’ begrijpt waarom zo’n ‘actief hersteldag’ nodig is, krijg ik dan rust in mijn kont? Let’s try! Dus: waarom is heb je rust nodig voor het beste resultaat?
rustdag

Een rustdag is ook een training

Voor het beste resultaat moet je in de sportschool flink aan de bak. Je doel bereik je natuurlijk niet zo maar. Alleen met trainen red je het niet. Voor het beste resultaat heb je ook rust nodig. Rust is dan ook een belangrijk onderdeel van je training. Nu betekent rust niet dat je de hele dag in je bed mag blijven liggen. Nope, je moet wel aan de slag onder de noemer ‘actief herstel’. Hiermee voorkom je blessures en overtraining. En dat is wel het laatste wat je wil, toch?

Hoe pak je zo efficiënt mogelijk je rust?

Oké, nu is het duidelijk waarom rust belangrijk is. Maar wat doe je dan op zo’n rustdag? En wat is ‘actief herstel’? 3 factoren spelen hierin een belangrijke rol:

1. Hersteltraining

Zoals ik al zei betekent een rustdag niet dat je de hele dag in je bedje mag blijven liggen. What to do? Ga wandelen met je hond (Geen hond? Als je me het heel lief vraagt, mag je mijn ‘schatje’ wel een keertje lenen), fiets een paar rondjes door de stad of trek een paar baantjes in het zwembad. Je werkt je niet in het zweet, maar zorgt ervoor dat je spieren lekker actief in beweging zijn. Je smeert als het ware je spieren.
actief herstel

2. Massage

Een massage is niet alleen super relaxed, het zorgt er ook voor dat de afvalstoffen die je tijdens het trainen verzamelt, sneller je lichaam verlaten. Daarnaast verbetert het je doorbloeding, maakt het je spier los en voorkomt het blessures. Klein nadeel is wel dat er een prijskaartje aan hangt. Daarom heb ik me nog nooit door een sportmasseur onder handen laten nemen. Maar als ik het geld had, dan wist ik het wel!

Tip: Zoek je een sportmasseur bij jou in de buurt? De website van NGS heeft een handige zoek-een-masseur-tool.

3. Gezonde voeding

Gezond en gevarieerd eten is op een trainingsdag belangrijk, maar zeker ook op een rustdag. Geef je lichaam een boost energie met groente en fruit, gezonde koolhydraten, de juiste vetten en vergeet zeker ook je eiwitinname niet. Eiwitten zijn een belangrijke voedingsstoffen voor het herstellen van je spieren.

rustdag

Neem een rustdag voor het beste resultaat

Dus anorexia in mij, heb je goed opgelet? Het beste resultaat halen we dus niet met 7 dagen keihard trainen. Rust is een heel belangrijk onderdeel zodat mijn spieren ook de kans krijgen om weer even op adem te komen en te herstellen. Ennuh, dat stukje over ‘gezonde voeding’ is je vast ook niet ontgaan? En of ‘jij’ het nu leuk vindt of niet, ik kies voor rust en gezonde voeding. Dat je het maar even weet!

Dit vind je vast ook interessant, toch?!

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.