Is sap net zo slecht als cola?

26 mei 2016
Is sap net zo slecht als cola

Is sap net zo slecht al cola? Het kan toch niet waar zijn dat cola gezonder is dan een glaasje vers geperste sinaasappelsap? Dus ik denk dat sap niet zo slecht is als cola. Of zit er ergens een addertje onder het gras…

Waar of niet waar?

Marlijn Weerdenburg en Ersin Kiris van het tv-programma Broodje gezond zochten het uit. En wat blijkt: het is waar! Ik viel bijna van de bank. Vorig jaar bracht de Gezondheidsraad het grote nieuws dat sap nier perse gezond is. Veel sappen bevatten een hoog gehalte aan suiker, net als frisdranken. Conclusie: een glas sap is dus net zo ongezond als een blikje cola. En inderdaad Marlijn en Ersin concludeerden precies het zelfde.

Suiker is suiker

Of het nu uit een ‘gezond’ stukje fruit of een ‘ongezond’ glaasje glas frisdrank komt. Suiker is nu eenmaal suiker. De suikers in sap zijn vloeibaar en worden daarom meteen in je lichaam opgenomen. Hierdoor kunnen ze ook gelijk in je lichaam als vet worden opgeslagen.
is sap net zo slecht als cola

Sap vs fruit

Nu moet je natuurlijk niet gelijk alle sapjes over boord gooien. Er is helemaal niks mis met af en toe een heerlijk glaasje vers geperste sinaasappelsap. Daar heb je ‘hem’ weer: ‘met mate’. Af en toe genieten van een sapje is dikke prima. En hoe zit dat dan met een stuk fruit? Het voordeel hiervan is dat je er sneller een verzadigd gevoel van hebt. Stel je maar eens voor: je drinkt 3 glazen sap of eet 3 sinaasappels. Waar krijg je dan sneller een verzadigd gevoel van? Inderdaad: de 3 sinaasappels.

En het belangrijkste (wat mij betreft)? Of je nu een sapje (met mate) drinkt of een stuk fruit eet: just enjoy it!

© Foto: KRO NCRV

Dit vind je vast ook interessant, toch?!

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.