Ondergewicht & slaapproblemen

4 augustus 2016
Slapen als een roosje

Oogjes dicht en lekker slapen; ik ben er dol op. Slapen als een roosje is ook nog eens super gezond voor je. Je lijf en geest krijgen alle tijd om te herstellen zodat je weer fris en fruitig klaar bent voor een nieuwe dag. Dat fris en fruitig is voor mij wel een ‘dingetje’. Hebben mijn slaapproblemen misschien iets met mijn ondergewicht te maken?
Slapen als een roosje

De boosdoeners

Ik ben te vroeg wakker en sta dan ook niet echt fris en fruitig op. Wat me zo vroeg wakker maakt? De boosdoeners:

1. Mijn darmen

Rond de klok van 5 vinden mijn hyperactieve darmen het tijd om op te staan. De enige manier om ze (tijdelijk) tot rust te brengen is een sprintje naar het toilet.

2. Mijn ondergewicht

Een van de gevolgen van ondergewicht is slecht slapen: slecht inslapen, onrustig slapen en/of vroeg wakker zijn. Nu is er op zich niks mis met een vroege vogel zijn. Alleen ben ik op dat tijdstip nog helemaal niet uitgerust. Best irritant.

Ondergewicht & slaapproblemen

Toch vind ik het niet logisch. Mijn lichaam krijgt te weinig energie, dan zou ik toch juist een gat in de dag moeten slapen? Google leverde me geen antwoord op mijn brandende vraag. Tijdens het intakegesprek dat ik met de arts van Human Concern had greep ik mijn kans. Als iemand moet weten. En ja hoor, zij wist het! Het is een oerinstinct. Holbewoners kenden het woord ook uitslapen niet. Voor dag en dauw trokken ze er op uit om eten te zoeken. Ze moesten overleven in plaats kroelen in bed. En juist dat oerinstinct komt rond de klok van 5 in mij los.

Oerinstinct

Best bijzonder eigenlijk dat je lichaam dat soort oer gevoelens niet vergeten is. Gelukkig heb ik nu wel de luxe dat ik niet eerst naar buiten hoef om mijn ontbijtje bij elkaar te sprokkelen. Zo lang ik zorg dat koelkast gevuld is scharrel ik mijn ontbijtje wel bij elkaar. Alleen is 5 uur me daar nog iets te vroeg voor. Dus ‘lief oerinstinct van me’, wil je me vanaf morgen rond de klok van 7 wekken?

Dit vind je vast ook interessant, toch?!

1 Comment

Fit opstaan? Met deze 8 tips kun jij het ook! | Carrotscrunchesandcandy.nl 18 maart 2017 at 21:33

[…] weten we allemaal. Toch is het voor veel mensen best een probleem. Zo ook voor veel mensen met een eetstoornis. Bij anorexia is het ondergewicht vaak de oorzaak; je lichaam heeft geen energie meer om te slapen […]

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.