Stoppen met roken, hoe dan?

16 november 2018
stoppen met roken

Het klinkt zo simpel ‘stoppen met roken’, maar uit ervaring weet ik dat het dat allesbehalve is. Toch geloof ik dat het kan, alleen is het de kunst om net die ene manier, of hulpmiddel, te vinden die jou helpt te stoppen met roken. Welke manieren en hulpmiddelen er allemaal zijn? Dat zijn er genoeg!

Confession…

Ik sport veel, ik eet gezond en ik drink geen alcohol, klinkt allemaal super gezond. Dat is het ook, maar toch moet ik iets bekennen wat niet in de categorie gezond valt: ik rook af en toe een sigaret. Ik weet dat het allesbehalve gezond is en daarom heb ik al meerdere pogingen gedaan, en hulpmiddelen gebruikt, om te stoppen.

stoppen met roken gezond

M’n lifestyle is best healthy, alleen die sigaretten…

Ik rook nu een stuk minder, maar af en toe kan ik de verleiding van dat stink ding niet weerstaan. Er zit toch iets van een verslavend stofje in, waardoor ik er net niet helemaal vanaf kan blijven. Conclusie: ik heb nog niet de juiste manier gevonden, maar geef de moed zeker niet op!

Ik ben ervan overtuigd dat iedereen kan stoppen met roken. Het is alleen de kunst om net die ene manier of dat ene hulpmiddel te vinden dat voor jou werkt.

5 Tips: Stoppen met roken

Als eerste moet je het natuurlijk wel echt willen. Oké, dat je af en toe twijfelt hoort er bij en dat is helemaal niet erg. Als je besluit vaststaat zijn er heel verschillende manieren en hulpmiddelen die je kunnen helpen om te stoppen met roken:

1. Set a date

Je hebt besloten dat je wilt stoppen met roken, nu is alleen nog de vraag wanneer? Prik tussen nu en 4 weken een datum wanneer je je laatste sigaret uitdrukt. Houd wel rekening met eventuele moeilijke momenten zoals bijvoorbeeld een verjaardag of een drukke periode op je werk.

2. Vraag om hulp

Waarom alles in je uppie doen als er ook verschillende instanties zijn die je graag helpen. Bijvoorbeeld het Trimbos Instituut, maar ook je huisarts kan je hiermee helpen. Zo kreeg ik via mijn huisarts een ‘stoppen met roken coach’. Zelf vond ik het heel prettig om met haar te praten over mijn stop struggles. Haar tips hoe ik hier mee om kon gaan vond ik super fijn en het hielp me ook echt om door te zetten.

3. Goede voorbereiding

Net als voor veel dingen, geldt ook voor het stoppen met roken dat een goede voorbereiding belangrijk is. Wat een goede voorbereiding is, verschilt per persoon. Krijg jij bijvoorbeeld van het zien van een aansteker al zin in een sigaret? Gooi dan alle aanstekers in je buurt weg (of geef ze weg). Bedenk van tevoren wat jouw triggers zijn en wat je eraan kunt doen om deze niet tijdens het stoppen tegen te komen.stoppen met roken tips

4. Hulpmiddelen

Je kunt ervoor kiezen om cold turkey te stoppen, maar er zijn ook allerlei hulpmiddelen op de markt. Zo kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van nicotinepleisters. Dit heb ik zelf, onder begeleiding van mijn ‘stoppen met roken coach’, ook gedaan. Zelf vond ik die pleisters niet zo’n succes omdat ik er duizelig en misselijk van werd. Over de nicotinekauwgom ben ik best goed te spreken. Dankzij die kauwgom heb ik toch een aantal maanden geen sigaret meer opgestoken. Dan heb je ook nog de e-sigaret die je bijvoorbeeld bij Eliquidmania kunt bestellen. Dit heb ik zelf nog niet geprobeerd, maar ik ben wel heel benieuwd of dit dé manier voor mij zou kunnen zijn. Ik vind het zeker de moeite van het proberen waard. Of dit nog niet genoeg hulpmiddelen zijn, zijn er ook nog medicijnen op de markt die je ‘zin om te roken’ verminderen. Voor mij werkte het helaas niet omdat ik door die pilletjes geen oog meer dicht deed.

5. Let’s do it together

Net als met sporten kan een ‘stoppen met roken’-buddy je helpen om van die stink dingen af te blijven. Mijn zus en ik zijn een paar jaar geleden samen gestopt en ik vond het echt motiverend werken. Tja, je wilt toch niet de eerste zijn die weer een sigaret opsteekt toch?

Naast deze tips zijn er nog meer mogelijkheden die je kunnen helpen. Zo ben ik zelfs al eens onder hypnose geweest, maar helaas zonder het gewenste resultaat.

Heb jij nog meer tips om te stoppen met roken, dan hoor ik het graag. Daar help je niet alleen mij, maar ook andere ‘ik wil graag stoppen met roken, maar het lukt me niet’ mensen mee.

liefs llianne

Sommige mensen krijg door het stoppen met roken trek in (heel veel) lekkers. Af en toe lekker snoepen is natuurlijk helemaal prima, of kies gewoon voor een healthy variant. Gezond snoepen klinkt wel beter, toch? Het boek Party Food van I’m a Foodie staat vol met heerlijke snacks.

Dit vind je vast ook interessant, toch?!

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.