5 tips om je rijbewijs te halen

16 januari 2019
tips rijbewijs halen

Ga je binnenkort op voor je rijexamen en denk je dat je het never nooit haalt? Dat dacht ik ook. Ik ben een stresskip, heb geen richtingsgevoel, kan moeilijk afstanden inschatten, ben een tikkie onhandig; maar ik haalde in één keer m’n rijbewijs. Ja echt! Na het lezen van mijn storytime en de 5 tips die ik voor je heb, durf ik er bijna een wedje op te zetten dat ook jij in één keer je rijbewijs haalt!

Storytime: hoe ik mijn rijbewijs haalde

Ik ben een stresskip. Bij (bijna) alles wat nieuw voor me is, giert de adrenaline door mijn lijf. Elke rijles vond ik spannend. Ja echt, elke les. Want OMG een auto onder controle houden, rekening houden met medeweggebruikers, fileparkeren, de hellingproef, verkeersborden lezen; hoe moet ik dat allemaal tegelijkertijd doen?
Mijn rijinstructeur verraste me, zo’n 25 rijlessen later, dan ook compleet met de opmerking: ‘Lian, je bent klaar voor het rijexamen.’ ‘Hoe dan?’, was het enige wat ik kon zeggen. Als hij het zegt zal het wel zo zijn, toch?

Het rijexamen

Om 11 uur stond het examen gepland. Ik had bijna niet geslapen, was misselijk en had ontzettend buikpijn. Allemaal stresskip verschijnselen. Ik voelde me zo beroerd dat ik zelfs op het punt stond om de hele boel af te blazen. Laat dat rijbewijs maar zitten, ik zit prima op mijn fiets.
Adem in, adem uit en go for it! Ik reed een rondje en deed m’n uiterste best om alle opdrachten van de examinator goed uit te voeren. Ik ging links, waar ik rechts moest, het fileparkeren verdiende geen schoonheidsprijs en zo ging er nog het een en ander mis. Zucht. Bye, bye rijbewijs. Helaas pindakaas, geen rijbewijs voor mij. Mijn fiets en ik worden best friends forever, ik was ervan overtuigd en had er vrede mee.

Foto: Roosfoto.nl

Lian, gefeliciteerd!

Zegt de examinator out of the blue: ‘Lian, van harte gefeliciteerd met je rijbewijs!’ ‘Dat meent u niet!’, dit was echt het laatste wat ik verwacht had. Zo zie je maar: als ik het kan, kan jij het ook. En al helemaal als je onderstaande 5 tips in gedachte houdt.

5 tips om je rijbewijs te halen

  • Plan een rijles voor het examen. Zo kun je al even ‘warmdraaien’ voor the big moment.
  • Blijf rustig en laat je niet gek maken.
  • Focus, focus, focus!
  • Raak niet in paniek als een handeling niet perfect gaat.  Los de situatie op en rijd rustig verder.
  • Rijd voorzichtig, maar overdrijf het niet. Straal zelfvertrouwen uit!

Storytime part II

Mijn storytime is eigenlijk nog niet afgelopen. Liep ik wel heel stoer met een rijbewijs op zak, maakte ik er geen gebruik van. Het gevolg? Ik durfde niet meer te rijden. Begon het hele (stress) feest opnieuw. Zo’n 10 rijlessen verder had ik het rijden weer aardig in de vingers en durfde ik het weer aan.

Inmiddels is het nu zo’n 5 jaar later, en weet je wat het leuke is? Ik vind autorijden super leuk. Ja echt! Ik vind het zelfs zo leuk dat ik overwogen heb om als chauffeur aan de slag te gaan. Toch houd ik het liever bij bloggen en het online assisteren van ondernemers. Waarom? Ik las dat chauffeurs om de vijf jaar verplicht zijn een code 95 training te volgen. Om de vijf jaar een sky high stresslevel… No thanks!

liefs llianne

Geslaagd voor je rijexamen? Party time! En bij een feestje hoort natuurlijk wel een lekker stuk taart!

Dit vind je vast ook interessant, toch?!

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.