In drie jaar tijd ben ik vijf keer verhuisd. Eerlijk gezegd ben ik er nu ook wel een beetje klaar mee. En gelukkig heb ik nu een huurhuis gevonden waar ik in alle rust de komende jaren kan blijven wonen. Verhuizen kan je namelijk best wat stres geven, het schijnt zelfs in de top 3 van de meest stressvolle gebeurtenissen te staan.. Verhuizen zonder stress, kan dat überhaupt? Ja dat kan! En hoe je dat doet, dat heb ik de afgelopen jaren wel geleerd: verhuizen zonder stress doe je zo!
Verhuizen zonder stress
Het klinkt zo makkelijk, verhuizen zonder stress. De eerste keer dat ik met mijn neus boven de verhuisdozen hing vroeg ik me gelijk af: hoe dan? Maar weet je, eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk. Het keyword is een checklist! Als je die bij de hand hebt, houd je overzicht en heb je gelijk een goede planning.
Verhuizen zonder stress doe je met deze checklist
2 maanden voor de verhuizing
- Loop kritisch de inhoud van je kasten, lades en andere opbergplekken na. Zoek uit welke spullen je wilt houden en welke je weg wilt doen. Of weg wilt geven, dat kan natuurlijk ook.
- Inventariseer de waardevolle spullen die je hebt, controleer de verzekerde waarde en verhoog deze indien nodig bij je verzekeringsmaatschappij.
- Bewaar alle facturen en offertes die met je verhuizing te maken hebben in een aparte map.
- Heb je geen zin of tijd om zelf je spullen te verhuizen? Vraag dan je familie en vrienden om een handje te helpen of vraag bij verschillende verhuisbedrijven een offerte aan.
- Heb je nieuwe spullen voor het interieur in je nieuwe huis nodig? Denk hierbij aan een nieuwe vloer, zonwering of bijvoorbeeld gordijnen. Wil je de muren van een frisse nieuwe look voorzien? Inventariseer alvast wat je allemaal nodig hebt.
1 maand voor de verhuizing
- Heb je een huurhuis? Dan is dit het moment om je huurcontract op te zeggen.
- Vraag bij je verzekering na of er voor je verhuizing nog aanpassingen nodig zijn.
- Vraag je huisarts en tandarts of zij een geschikte vervanger in je nieuwe woonplaats weten.
- Heb je kinderen? Breng de school op de hoogte, zoek een nieuwe school en laat de ‘oude’ school de gegevens van je kinderen doorsturen.
- Verhuis je voor je werk? Vraag aan je werkgever of ze eventueel wat van de verhuiskosten willen vergoeden.
- Geef je nieuwe adres door aan gemeente gebonden instanties, scholen, verzekeringsmaatschappijen, bank(en), tijdschriften, dagbladen en de Belastingdienst.
- Gaat er niet gelijk iemand in je ‘oude’ huis wonen? Vraag dan je energiebedrijf om de voorzieningen na je verhuizing af te sluiten.
- Vraag informatie op over de nutsvoorzieningen voor in je nieuwe huis en kies de leveranciers die het beste bij jouw wensen aansluiten.
- Kun je niet alle spullen kwijt in je nieuwe huis? Regel dan (tijdelijke) opslagruimte.
- Regel verhuisdozen.
- Controleer of je een parkeervergunning nodig hebt voor de verhuiswagen en/of je eigen vervoersmiddel. Is een vergunning nodig? Regel deze dan alvast.
- Noteer op een lijstje welke spullen je gelijk in je nieuwe huis nodig hebt. Verzamelen deze spullen en leg ze apart of stop ze in een verhuisdoos.
3 weken voor de verhuizing
- Tijd om de eerste spullen, bijvoorbeeld boeken en seizoensgebonden kleding, die je de komende tijd niet nodig hebt in te pakken.
2 weken voor de verhuizing
- De laatste spullen die je niet mee wilt nemen gooi je weg, verkoop je op Marktplaats of geef ze weg.
- Meet in je nieuwe huis alle ruimtes en ramen op en bestel eventueel alvast een nieuwe vloer en/of gordijnen.
- Koop verhuiskaarten of maak een leuke e-mail met je verhuisbericht.
1 week voor de verhuizing
- Pak de laatste verhuisdozen in.
- Maak je gebruik van een verhuisbedrijf? Neem nog even contact met ze op om alles door te spreken.
1 dag voor de verhuizing
- Ontkoppel elektrische apparaten.
- Haal je koelkast leeg en maak hem schoon.
De dag van de verhuizing
- Zorg dat je op tijd klaar staat om je hulptroepen of het verhuisbedrijf te ontvangen en neem de planning van de dag met ze door.
- Loop een laatste rondje door je huis en controleer of alle ramen en deuren gesloten zijn, alle lampen uit zijn en of je geen spullen vergeten bent.
In je nieuwe huis
- Zorg dat er ruimte is voor de verhuiswagen en/of je eigen vervoersmiddel.
- Geef instructies aan je hulptroepen of het verhuisbedrijf waar ze welke spullen neer moeten zetten.
- Zet elektrische apparaten niet gelijk aan, maar laat ze eerst even op temperatuur komen.
Nu vijf verhuizingen verder moet ik echt zeggen dat deze checklist me behoorlijk wat stress bespaard heeft. Natuurlijk vond ik het best een beetje spannend, maar deze lijst gaf me wel heel veel rust en overzicht. Ik hoop dat jij er net zoveel plezier van hebt als ik!
liefs liane
Heeft je nieuwe huis weinig daglicht? Zo creëer je meer licht in huis!
[…] Heb jij je huis verkocht en ga je binnenkort verhuizen? Gebruik een verhuis checklist en verhuis zonder stress! […]