Wat voor mondkapje heb ik nodig?

21 juni 2020
mondkapjes

Op steeds meer plekken in Nederland heb je een mondkapje nodig. Reizigers met de trein, bus, metro of tram moeten bescherming voor hun mond en neus dragen. En ook op luchthavens als Schiphol is een mondkapje verplicht. Misschien ga je binnenkort reizen met het openbaar vervoer of ga je vliegen. Dan is het handig dat je weet hoe het precies zit. In deze blog vind je daarom uitgebreide informatie over het gebruik van niet-medische mondkapjes. 

Wanneer is een mondkapje verplicht in Nederland?

Op dit moment is een mondkapje alleen verplicht in het openbaar vervoer. Deze verplichting geldt vanaf 1 juni 2020. Wie reist zonder bescherming kan een boete van €95,00 krijgen. Ook veel luchtvaartmaatschappijen stellen een mondkapje verplicht. Op straat, in winkels of in andere openbare ruimtes is een mondkapje niet verplicht.

Wat voor mondkapje heb ik precies nodig?

Voor gebruik in het OV, op straat of in het vliegtuig heb je een niet-medisch mondkapje nodig. Dit is een mondmasker dat niet voldoet aan allerlei strenge Europese richtlijnen. Deze mondkapjes beschermen jou als drager niet tegen virussen zoals COVID-19. Het verkleint alleen de kans dat jij anderen besmet met het virus. 

Soorten niet-medische mondkapjes

Zoek je een mondkapje voor in de trein, op straat of een andere plek waar je een mondkapje moet of wilt dragen? In dat geval is het dus belangrijk dat je kiest voor een niet-medisch mondmasker. Medische mondkapjes (zoals het FFP-2 makser) zijn bedoeld voor de zorg, en dus niet voor particulier gebruik. Binnen de niet-medische maskers heb je weer 2 soorten: wegwerpmaskers en herbruikbare maskers die je kunt uitwassen. 

Wegwerpmaskers

Wegwerpmaskers bestaan uit 3 lagen en hebben een handige metalen clip om het masker goed aan te laten sluiten op je gezicht. Dit type mondkapje kun je ongeveer 4 uur dragen. Nadat je het gebruikt hebt moet je het direct weggooien. De mondkapjes kosten circa €0,40 per stuk. 

  • Handig als je maar heel af en toe een mondkapje nodig hebt
  • Goedkoop, al vanaf €0,40 p/stuk
  • Maximaal 4 uur te gebruiken
  • Nadeel is dat het minder duurzaam is. 

Herbruikbare maskers

Naast de wegwerpmaskers kun je ook kiezen voor herbruikbare, wasbare maskers. Dit zijn vaak katoenen mondkapjes die je na gebruik in de wasmachine kunt doen en meerdere keren kunt gebruiken. De wasbare maskers zijn er van ontzettend veel merken en aanbieders. Je kunt ze kopen in allerlei kleuren, met grappige teksten, designs en met toffe prints. 

  • De meest duurzame keuze, tot wel 30 keer te gebruiken
  • Verkrijgbaar in veel verschillende formaten (ook voor kinderen)
  • Hippe en toffe prints en kleurtjes
  • Prijzen variëren van € 5,00 tot € 25,00

Heb jij al een mondkapje? Zelf heb ik een super simpel exemplaar, maar ik denk dat ik er binnenkort eentje met een toffe print ga shoppen.

Liefs
llianne

Is jouw tuin nog niet helemaal zomerproof? Laat je inspireren: maak je tuin zomerproof met deze tips. Enjoy!

Foto’s: Mondkapjes Sorbet Island

Dit vind je vast ook interessant, toch?!

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.